3 kluizen met verschillende functies; kluizen vergelijken

kluis kopen
Share

Als je op vakantie in een hotel bent zie je het vaak. Op je kamer is een kluisje waar je waardevolle spullen in kan opbergen. Denk aan je paspoort of sieraden. Je kan deze veilig opbergen. Gek genoeg hebben de meeste mensen thuis niet zo’n kluisje. Terwijl  je daar het grootste deel van het jaar bent en daar dus ook meer risico loopt op inbraak en schade. En hoewel het aantal inbraken in 2018 is gehalveerd ten opzichte van 2013 heeft de politie nog iedere dag gemiddeld 117 keer te maken met een woninginbraak of diefstal uit een huis. Wie weet is een kluis kopen dus nog niet zo’n gek idee. Maar welke kluizen zijn er eigenlijk?

1. Inbraakwerende kluis

Je moet er toch niet aan denken, een inbraak in jouw huis. In je eigen, veilige, omgeving waar je niet zit te wachten op ongewenst bezoek. Het idee is al bijzonder onaangenaam. Maar nog vervelender en ingrijpender wordt het als de inbrekers spullen hebben meegenomen. Natuurlijk zijn bepaalde dingen absoluut vervangbaar, denk aan een televisie, iPad of telefoon. Zelfs een computer kun je vervangen. Maar wat als je mooie sieraden hebt of geld, erfstukken of waardepapieren? Die zijn niet vervangbaar. En in het geval van erfstukken of sieraden hebben ze niet alleen een financiële waarde maar is vaak vooral de emotionele waarde onbetaalbaar. Een inbraakwerende kluis in een passende maat en met de juiste weerstand is de oplossing om je spullen te beschermen tegen inbraak!

2. Brandwerende kluis

In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk dat de kluis ervoor zorgt dat inbrekers de spullen niet mee kunnen nemen. Een zwaardere kluis geeft dan vanzelfsprekend meer bescherming. En als je wilt zorgen dat jouw kostbare en dierbare spullen in de kluis nog beter beschermd zijn is een brandwerende kluis een goede optie. De spullen die je daarin bewaart zijn gedurende een bepaalde tijd beschermd tegen brand. Dat komt omdat deze brandkast een dubbele wand heeft die voorzien is van brandwerend isolatiemateriaal. Door deze isolatielaag is de brandwerende kluis zwaarder dan de inbraakwerende kluis en daarmee zijn jouw spullen net anders beschermd.

3. Wapenkluis

Een aparte categorie kluizen is die van de wapenkluizen. Deze kluis is alleen nodig als je in het bezit bent van een wapenvergunning. Want met zo’n vergunning mag je een schietwapen in huis hebben. Maar daar zijn wel hele strenge veiligheidseisen aan verbonden en deze eisen zijn vastgesteld in de Nederlandse wapenwet. Je moet het schietwapen veilig opbergen in een speciale wapenkluis. Het is vooral van belang dat je de juiste wapen- of pistoolkluis kiest voor het wapen. Bovendien moet de kluis Europees gecertificeerd en voldoen aan alle eisen van de wapenwet. In de wapenwet staat verder dat je het wapen en de munitie gescheiden van elkaar kunt opbergen. Dit voorkomt dat mensen zonder vergunning je wapen kunnen gebruiken. Met een wapenkluis is jouw schietwapen veilig en gescheiden opgeborgen.

Kluizen vergelijken; bescherm spullen tegen inbraak en brand

Natuurlijk zit je niet te wachten op schade en verlies door inbraak of brand. Gelukkig kun je je inboedel goed verzekeren. Dan weet je dat veel zaken in geval van nood goed zijn verzekerd en dat er een geldelijke vergoeding tegenover staat. Maar juist die spullen die een emotionele waarde voor je vertegenwoordigen krijg je daar mee niet mee terug. Beter bescherm je die tegen calamiteiten. Een kluis kan een belangrijke rol spelen hierbij. Niet voor niets zijn ze altijd in een hotelkamer te vinden. Denk er maar eens over na!

Beoordeel dit artikel: