4 punten die je moet weten voor je zorgverzekering in 2018

zorgverzekering 2018 duurder door dure medicijnen
Share

1. Nominale premie stijgt

Na alle bezuinigingen in de zorg zal er volgend jaar weer extra geld, om precies te zijn 130 miljoen euro, worden vrijgemaakt voor verpleeghuizen. Dit geld wordt beschikbaar gesteld om meer personeel te werven en bestaand personeel bij te scholen. Naast dat hiervoor meer geld voor wordt uitgetrokken zijn er vier kernoorzaken waardoor de nominale premie in 2018 stijgt tot 72 euro.

  1. De verzekeraars hebben al een deel van hun spaarpot opgemaakt toen ze te maken kregen met een financiële tegenvaller in de begroting in het jaar 2016
  2. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten is sinds 2015 ondergebracht in nieuwe en bestaande wetten. Dit zorgde voor een evenredig kostenplaatje van 100 euro per verzekerde over vijf jaar.
  3. Preventiemaatregel voor zorginstellingen binnen de langdurige zorg om faillissement te voorkomen
  4. Inflatie

2. Hogere zorgtoeslag in 2018

Om de verhoogde nominale zorgpremie voor de laaginkomens te compenseren zal de zorgtoeslag in 2018 toenemen. Dit kan betekenen dat laaginkomens tot 131 euro per persoon kunnen krijgen en meerpersoonshuishouden krijgen een compensatie tot wel 194 euro. De 2 oorzaken van een verhoogde zorgtoeslag zijn:

  1. Verhoogde zorgpremie in 2018
  2. Koopkrachtmaatregel van het kabinet

3. Inkomensonafhankelijke bijdrage stijgt

Naast dat we zorgpremie betalen, worden de zorgkosten ook voor een groot deel betaald middels inkomensonafhankelijke bijdrage. De inkomensonafhankelijke bijdrage bestaat uit: Zorgverzekeringswet (ZVW) en Wet Langdurige zorg (WLZ). Het zijn percentages van je bijdrage-inkomen. Het is dus een percentage dat wordt ingehouden op je loon of uitkering. In 2017 was het ZVW  percentage 6,65%. Dit percentage zal stijgen naar 6,9% voor werknemers en 5,65% voor werkgevers. Het percentage WLZ zal in 2018 voor werknemers en werkgevers 9,65% zijn.

4. Basispakket wordt verder uitgebreid

De precieze prijzen per zorgverzekering zijn bekend op zondag 12 november 2017. Wat al wel zeker is, zijn de volgende vier uitbreidingen die komend jaar worden vergoed in het basispakket in 2018:

  1. 12 behandelingen oefen- en fysiotherapie voor patiënten met artrose aan knie of heup.
  2. Voor oncologie patiënten die behandeld worden met immuuntherapie zal zittend ziekenvervoer worden vergoed.
  3. De verzorging aan minderjarigen die samenhangt met geneeskundige zorg zal vergoed worden.
  4. Nieuwe geneesmiddelen voor behandeling aan hepatitis c, borstkanker en verstopping van darmen wordt vergoed in 2018.

Vind je dit artikel interessant of heb je nieuwe informatie wat betreft zorgverzekering 2018? Laat het weten met een reactie hieronder en deel het op social media!

Beoordeel dit artikel: