4 punten om rekening mee te houden voor je zorgverzekering in 2018

veranderingen zorgverzekering 2018
Share

1. Stijging zorgverzekering

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft al aangegeven dat er een stijging gaat plaatsvinden in de basisverzekering. Uit berekeningen wordt er een schatting gemaakt op een verhoging van 6 à 7 euro per maand. Dit is onder andere te danken aan de volgende punten:

2. Eigen risico wordt verhoogd naar 400 euro

Uit conceptstukken voor Prinsjesdag blijkt dat het verplichte eigen risico wordt verhoogd van 385 euro naar 400 euro. Dit heeft te maken met de stijgende kosten in de zorg die gepaard gaan met het eigen risico. De stijgende zorgkosten in 2018 komt onder andere door:

CDA en ChristenUnie roepen in hun verkiezingsprogramma dat ze het eigen risico willen verlagen met 100 euro, maar het ziet er niet naar uit dat dit gaat lukken voor 2018.

schema verhoging eigen risico zorgverzekering

3. Zorgtoeslag gaat omhoog

Om de koopkracht te behouden, komt het kabinet de laaginkomens tegemoet. In 2017 was dit ongeveer 89 euro. In 2018 zal dit stijgen tot maximaal 130 euro. Hierdoor wordt de klap van de verhoogde zorgpremie opgevangen. Als je student bent, val je hier ook onder en ondersteunt de overheid je in de financiën. Echter, geldt dit niet voor de middeninkomens. Middeninkomens hebben hier namelijk geen recht op en moeten het financiële verschil zelf zien op te vangen.

4. Er verdwijnen geen behandelingen uit het basispakket

In 2018 zal er niks verdwijnen aan het huidige basispakket, wel komen er twee behandelingen bij. Als je lijdt aan artrose aan je heup- en kniegewrichten, dan krijg je vanaf januari 2018 de eerste twaalf behandelingen met oefentherapie vergoed. De tweede is dat oncologiepatiënten het zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling vergoed krijgen als ze worden behandeld met immuuntherapie. Ben je student? Dan heb je deze behandelingen gelukkig nog niet nodig. Wel, is het goed om te kijken naar je aanvullende verzekering. Met het vergelijken van zorgverzekeringen voorkom je dat er onnodig hoge kosten worden gemaakt.

Kortom, vind je aan het eind van het jaar een betere en/of goedkopere zorgverzekering dan je huidige? Dan kan je tot 1 januari 2018 je oude zorgverzekering stopzetten en heb je tot uiterlijk 31 januari 2018 de tijd om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Mis dit artikel volgens jou nog een aantal zaken? Laat het dan weten in de reacties! Vergeet daarnaast dit artikel niet te delen op social media via de onderstaande share buttons!

Beoordeel dit artikel: