In deze vreemde en onzekere tijd kan of mag veel van wat we ooit normaal vonden ineens niet meer. We kunnen niet meer borrelen op het terras, naar de sportschool, de kapper en ook niet bij opa en oma op bezoek. Ook het bedrijfsleven staat behoorlijk op z’n kop. Voor veel mensen is het spannend of hun bedrijf de crisis gaat overleven en een groot deel van Nederland werkt vanuit huis. Dat thuiswerken kan nog best lastig zijn met heel het gezin om je heen want op kantoor hoef je immers tussen meetings door geen rekensommen voor je jongste op te lossen! Dit laatste kan ik helaas niet voor je wegnemen maar ik hoop wel dat ik je kan helpen bij de keuze welk programma voor videobellen het best past bij jouw bedrijf door een vergelijking te geven van de meest gebruikte online vergader programma’s.
Allereerst: wat heb je nodig voor het online vergaderen?
- Een laptop, tablet, smartphone of een vaste computer
- Een sterke internetverbinding: goede wifi of een grote databundel voor 4G of 5G
- Goede (draadloze) oordopjes of een hoofdtelefoon
- Eventueel een webcam indien je gebruik maakt van een vaste pc
- En natuurlijk de tool voor het beeldbellen zelf!
Tool 1: Skype
Er is een kleine kans dat je nog nooit van Skype hebt gehoord; Skype is namelijk al meer dan tien jaar wereldwijd enorm populair. En dat is niet zomaar want Skype heeft veel handige features. Naast videobellen kun je met Skype ook alleen een audio call doen, bestanden uitwisselen, chatberichten sturen en je kunt zelfs een videoboodschap opnemen en naar iemand sturen. Skype kun je (gratis) downloaden als app of software maar je kunt het ook binnen je browser gebruiken.
The facts:
- Maximaal aantal deelnemers: 50
- Ook zonder account te gebruiken als gast
- App of software is gratis en tegen voordelige internationale tarieven kun je met Skype ook bellen naar mobiele of vaste nummers (door geld op je Skype account te zetten)
- Beschikbaar voor Windows, MacOS, smartphones met Android of iOS
- Extra functies: Chatten, scherm delen, gesprek opnemen, bestanden uitwisselen, videoboodschap sturen, live ondertiteling en chats automatisch vertalen
Tool 2: Microsoft Teams
In 2017 kwam Microsoft met een eigen online chatdienst: Microsoft Teams. Dit zou de verbeterde versie moeten zijn van de concurrent Slack, dat in 2013 werd geïntroduceerd als alternatief voor (zakelijk) overleg via de mail. Ten opzichte van Slack heeft Teams als groot voordeel dat de tool perfect samensmelt met andere programma’s van Microsoft Office 365 zoals Word, Excel en Powerpoint. Dit maakt onder meer mogelijk dat je real time kan samenwerken in een Word bestand tijdens het videobellen via Teams. Een ander pluspunt van Teams is dat je in de chatdienst meerdere chats kunt aanmaken per team of project. Hierdoor zijn teams en projecten makkelijk van elkaar te onderscheiden en creëer je een eenvoudig overzicht.
The facts:
- Maximaal aantal deelnemers: 10.000 in een live event, 5.000 in een Team, 250 in een call
- Je hebt een (bedrijfs) Microsoft Account nodig
- De app is gratis te downloaden en beschikt over een gratis gebruikersversie
- Beschikbaar voor Windows, MacOS en smartphones met Android of iOS
- Extra functies: Chatten, scherm delen, gesprek opnemen, bestanden uitwisselen en achtergrond aanpassen. Je kunt boards (‘Teams’) aanmaken voor een duidelijk overzicht; Teams werkt optimaal in samenwerking met de andere Microsoft Applicaties zoals Word of Excel
Tool 3: Google Hangout Meet
Simpel gezegd is Google Hangout Meet de Skype variant van Google. Met de tool kun je gratis chatten, videobellen en audiobellen. Je kunt Google Hangouts zowel binnen je browser als in een app gebruiken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een Google Account. Het geeft je de mogelijkheid om met tot wel 250 mensen tegelijkertijd te bellen. Om een gesprek te starten, nodig je deelnemers uit door ze een link te sturen. Ook kun je die link toevoegen aan de gezamenlijke agenda, zodat je collega’s weten dat er een meeting gepland staat en ze via de link direct in het gesprek kunnen komen.
The facts:
- Maximaal aantal deelnemers: gratis versie 25, de betaalde versie maximaal 250
- Je hebt een Google Account nodig
- Meet is gratis en is in je browser te gebruiken of te downloaden als app
- Beschikbaar voor Windows, MacOS en smartphones met Android of iOS
- Extra functies: Chatten, scherm delen en live ondertitelen (Engels). Doordat het onderdeel is van Google is Hangout Meet erg makkelijk te gebruiken samen met de andere Google Applicaties
Tool 4: Zoom
De laatste tijd is er online veel gezocht naar de videochatdienst Zoom. Zowel om het te gebruiken als om te onderzoeken of het wel veilig is. Zoom is namelijk veel onder vuur omdat het data zou delen met derde partijen. De videochatdienst is van de ophef geschrokken en inmiddels heeft Zoom laten weten te zijn gestopt met onder andere het delen van data met Facebook. Ondanks de privacyrisico’s is het programma erg populair geworden onder de thuiswerkers. Het is vooral geliefd bij het online lesgeven van veel Nederlandse scholen. Zoom kan gratis gebruikt worden maar heeft dan de nadelen dat je ‘slechts’ met 100 deelnemers tegelijk kan vergaderen en dat deze maximaal 40 minuten per vergadering kan duren. Betaalde versies hebben een langere limiet en de mogelijkheid tot meer deelnemers, inclusief andere handige extra’s. Door de coronacrisis heeft Zoom besloten de tool voor onderwijsdoeleinden gratis ter beschikking te stellen.
The facts:
- Maximaal aantal deelnemers: 1.000 personen kunnen tegelijk videobellen en daarnaast kunnen nog 10.000 mensen live mee kijken (betaalde versie)
- Je hebt niet per se een Zoom account nodig om deel te nemen aan een vergadering, wel als organisator. In beide gevallen moet je Zoom wel eerst installeren
- Zoom beschikt over een gratis versie
- Beschikbaar voor Windows, MacOS en smartphones met Android of iOS
- Extra functie: Chatten, scherm delen, gesprek opnemen en achtergrond aanpassen
Tool 5: Jitsi
Jitsi is een videochatdienst dat iets onbekender is. Het is eenvoudig in gebruik, gratis en je hebt geen account nodig. Jitsi kun je gebruiken in je browser (het liefst Chrome) dus je hoeft niets te downloaden. Jitsi heeft haar privacy goed op orde want volgens de privacyverklaring worden je gegevens niet gedeeld met derde partijen maar alleen gebruikt om onder andere de service te verbeteren. Daardoor zou je het kunnen zien als de privacy vriendelijke versie van Zoom. Verder is Jitsi open source, wat betekent dat de broncode van het programma zichtbaar is voor iedereen.
The facts:
- Maximaal aantal deelnemers: geen limiet maar boven de 10 gebruikers kan de verbinding iets verslechteren
- Je hebt geen account nodig voor Jitsi: vul een naam in en je bent ready to go
- Jitsi is geheel gratis en in veel opzichten privacy vriendelijker dan concurrenten
- De tool wordt alleen in de browser Chrome officieel ondersteund maar is via andere browsers ook te gebruiken
- Beschikbaar voor gebruik in browser en smartphones met Android of iOS
- Extra functie: Chatten, scherm delen, gesprek opnemen (alleen mogelijk met account van Dropbox), livestreamen en je kunt je ‘hand’ opsteken
Conclusie: Welke moet ik kiezen?
Chatten en videobellen is mogelijk met alle bovengenoemde tools maar als we verder ingaan op de overige functies zijn er toch verschillen te vinden om te overwegen.
Wanneer je team uit niet veel mensen bestaat zou Skype een prima uitkomst kunnen bieden. Je kan met tot 50 personen tegelijk videobellen en de tool is gratis. Indien je vaak met meer personen tegelijk vergadert, zal Meet, Zoom, Jitsi of Teams een betere keuze zijn. Bij Microsoft Teams en Zoom kun je zelfs (tegen betaling) tot 10.000 viewers hebben in een live event. Daarentegen is Jitsi geheel gratis, meer privacy vriendelijk en is er geen opgelegde limiet voor het aantal deelnemers in een videocall. Wel zal de kwaliteit achteruitgaan wanneer er meer dan tien gebruikers met elkaar videobellen.
Teams heeft als ander pluspunt dat het naast andere Office 365 programma’s te gebruiken is en het daarmee de samenwerking kan bevorderen. Ook Google Hangout Meet heeft dit als voordeel want Meet kun je gebruiken naast andere Google Applicaties.
Al met al hebben alle programma’s zo haar eigen voordelen. Nu is het aan jou om te beslissen welke daarvan het meest van belang zijn voor jouw bedrijf.
Voor welke tool kies jij? Laat het weten in de comments!