5G beter dan bestaande netwerken?

Altijd overal online met 5G netwerk
Share

Vanaf 2020 heeft het nieuwe 5G netwerk haar intrede gedaan in Nederland. Het is de opvolger van het 4G netwerk dat we al een aantal jaar gebruiken. In de eerste instantie zal 5G naast de huidige 2G, 3G en 4G netwerken bestaan maar het is wel de bedoeling dat 5G deze netwerken uiteindelijk zal gaan vervangen. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen 5G en de bestaande netwerken? En heeft 5G écht iets te maken met het coronavirus? Wij van Vergelijk Wizard zijn voor je op onderzoek uitgegaan.

Wat is 5G en wat kunnen we ermee?

5G staat voor de ‘vijfde generatie’ en beloofd sneller en stabieler internet. Het moet de groeiende vraag van consumenten en bedrijven naar sneller mobiel communicatieverkeer opvangen. Het huidige netwerk van 4G (soms 3G of zelfs 2G) kan de groei namelijk over een tijdje niet meer aan. 5G zou een betere dekking moeten bieden en een groter bereik op meerdere plekken in het land. Ook is het met 5G mogelijk om nieuwe, innovatieve toepassingen te realiseren. Denk dan bijvoorbeeld aan apparaten die afhankelijk zijn van een snelle verbinding in de gezondheidszorg of industriële sector. Het 5G netwerk wordt dan ook vaak in één adem genoemd met toekomstbeelden van zelfrijdende auto’s, drones die pakketjes afleveren en chirurgen die op afstand met een robotarm kunnen opereren. 

Verschil tussen 4G en 5G netwerk

Vergeleken met het 4G netwerk is er bij 5G een veel snellere data-overdracht mogelijk. Ook is de reactietijd veel korter en zijn verbindingen meer betrouwbaar. Tevens kunnen antennes van zendmasten met 5G voor meer apparaten tegelijkertijd een draadloze verbinding verzorgen dan 4G. De downloadsnelheid van 5G kan oplopen tot 1Gbps, dat is 10 keer sneller dan het 4G internet. 5G is meer geavanceerd dan de huidige communicatienetwerken en zou er daardoor voor zorgen dat het netwerk minder overbelast is. Bijzonder aan het 5G netwerk is dat het zich kan aanpassen aan de vraag van de gebruiker. Indien je een snelle, betrouwbare verbinding nodig hebt is dat precies de verbinding die je zult kunnen gebruiken. En stel dat je veel data nodig hebt, krijg je een verbinding waar veel data over verzonden en ontvangen kan worden.

Ben jij al 5G ready?

Op lange termijn zullen de huidige netwerken worden vervangen door het 5G netwerk, dus als je een nieuwe smartphone gaat kopen is het slim om er een te kiezen met een 5G ondersteuning. De term 5G ready wordt door providers gebruikt voor een toestel of abonnement dat geschikt is voor 5G. Om het netwerk te kunnen gebruiken heb je een smartphone nodig met een 5G modem en een abonnement dat het 5G netwerk ondersteunt. De Unlimited abonnementen van T-Mobile geven je toegang tot het 5G netwerk zodra het er is. Ook Vodafone en KPN bieden abonnementen aan die 5G ready zijn. Bekijk hier de smartphones met een 5G modem.

Is er een verband tussen het 5G netwerk en het coronavirus?

Aangezien het de laatste tijd veel in de media is, vinden wij dit onderwerp belangrijk om op te helderen. Onze overheid vindt het draadloze communicatienetwerk van belang voor de ontwikkeling van onze maatschappij en economie. Daarom hebben ze 5G geïntroduceerd en staan ze toe dat er testen worden gedaan met het nieuwe netwerk. Echter, een deel van de Nederlanders zit niet te wachten op 5G. Zij denken dat de ziekteverschijnselen niet komen door het coronavirus, maar door de 5G-straling. 

De antennes van 5G werken net als 1G, 2G, 3G en 4G antennes met elektromagnetische velden. Wel kan het signaal veel preciezer gericht worden. Ook zorgen de hogere frequenties van 5G ervoor dat het elektromagnetische veld minder ver reikt dan die van lagere frequenties. Daardoor zullen signalen van 5G minder diep het lichaam binnendringen dan bij 4G. Bovendien vallen de signalen die gebruikt worden door elektronica, waaronder 5G, onder de niet-ioniserende straling. Deze signalen zijn niet in staat om atomen te ioniseren en hebben dus geen invloed op je weerstand. 

Sinds januari zijn meerdere berichten verschenen over dat 5G corona zou veroorzaken of de symptomen zou versterken. Inmiddels hebben experts vastgesteld dat 5G en corona niets met elkaar te maken hebben en het is bewezen dat het virus zich van mens op mens overdraagt. Ook is het virus uitgebroken in landen waar 5G nog niet bestaat. Desondanks blijven er Facebook berichten voorbijkomen over dit soort complottheorieën. 

Volgens wetenschappers is er dus géén link tussen het 5G netwerk en COVID-19. Hierboven heb je kunnen lezen dat de straling van 5G niet genoeg energie bevat om de atomen in ons lichaam aan te kunnen tasten. Het heeft dus geen invloed op je weerstand en het kan zeker geen virus veroorzaken.

Beoordeel dit artikel: