Aanbouw of uitbouw? De voor- en nadelen op een rij

Share

Misschien heb je net een nieuw huis gekocht of heb je door gezinsuitbreiding behoefte aan meer ruimte in huis. Een aanbouw of uitbouw van je huis is één van de mogelijkheden om meer vierkante meters toe te voegen aan je leefruimte. Wat komt er allemaal kijken bij het aanbouwen of uitbouwen van je woonruimte? Wij zetten de voor- en nadelen van een aanbouw of uitbouw voor je op een rijtje.

Meer licht en ruimte

Een groot voordeel van een aanbouw of uitbouw: je voegt veel ruimte toe aan je woning. Deze ruimte kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een grote open keuken of een ruime woonkamer. Zo benut je je woonruimte optimaal. Door de extra vierkante meters ervaar je ook een ruimtelijk gevoel in je eigen woning. Daarnaast valt er door de extra ramen meer licht naar binnen. Erg fijn voor de kortere winterdagen! Kies je voor een serre als aanbouw, dan profiteer je nog meer van extra lichtinval. Een mooi alternatief is een lichtstraat in het plafond. Met een mooie vloer maak je de aanbouw helemaal af.

Een aanbouw is een goede investering

Het laten plaatsen van een aanbouw is een kostbare onderneming. Echter pluk je later de vruchten van die investering. Woonoppervlakte heeft veel invloed op de waarde van het huis. Door je woonoppervlak te vergroten met een aanbouw gaat de verkoopwaarde van je huis dan ook waarschijnlijk omhoog. Het zou zomaar kunnen dat je een groot deel van deze investering terug krijgt zodra je je huis gaat verkopen. Dit maakt het laten plaatsen van een aanbouw een slimme keuze.

Je buitenruimte wordt kleiner

Hoe je het ook wendt of keert: ruimte toevoegen aan je woning betekent ruimte inleveren op je tuin. Wellicht moet je je terras verplaatsen, ook daar komt weer extra werk bij kijken. Daarnaast moet je het op de warmere dagen moeten doen met een iets kleinere tuin om in te vertoeven. Maar met open tuindeuren in de zomer voelt het dan weer alsof je binnen- en buitenruimte samen één grote fijne leefruimte worden.

Bij een aanbouw komt heel wat kijken

Kies je voor een aanbouw of uitbouw, dan zijn er een aantal zaken die van tevoren geregeld moeten worden. Ga als eerste na of je een vergunning nodig hebt om je woning uit te breiden. Voor vergunningvrij bouwen vind je op de website van de Rijksoverheid een handig naslagwerk. Mocht een vergunning nodig zijn, dan kun je deze aanvragen bij de gemeente. Je dient dan ook rekening te houden met de tijd die nodig is om de vergunning goed te keuren. Daarnaast vraagt het uitbreiden van je woning om goede voorbereiding, zoals het vinden van een aannemer of architect. Woon je in Dordrecht, dan kan deze aannemer Dordrecht je wellicht helpen bij het plaatsen van een aanbouw of uitbouw.

Beoordeel dit artikel: