Bedrijfspand huren of kopen? De verschillen op een rij

Huren kopen bedrijfspand
Share

Veel nieuwe ondernemers twijfelen over de vraag: is het verstandig om een bedrijfspand te kopen of te huren? Op deze vraag is echter geen eenduidig antwoord te geven. Welke optie de beste keuze is hangt namelijk van diverse factoren af. Daarom zetten wij voor jou de belangrijkste verschillen tussen een bedrijfspand huren of kopen op een rij. Zo weet je precies met welke factoren je rekening moet houden en kun je een weloverwogen beslissing maken.

Kleinere investering nodig bij huren

Net zoals bij het huren of kopen van een woning is het allereerst is het afhankelijk van de omstandigheden of je überhaupt kunt kiezen tussen het kopen of huren van een bedrijfspand. Een bedrijfspand kopen kan immers alleen met voldoende kapitaal. Vaak heb je als startende onderneming de beschikbare financiële middelen nodig voor andere investeringen, waardoor een bedrijfspand huren een betere optie is. Bovendien is het niet altijd mogelijk een hypotheek te krijgen voor een bedrijfspand. Mocht een bank wel bereid zijn een zakelijke hypotheek te verstrekken, dan kun je meestal niet het volledige bedrag lenen. Schakel daarom altijd het advies in van een bedrijfsmakelaar, bijvoorbeeld een bedrijfsmakelaar Arnhem of een bedrijfsmakelaar Deventer.

Verschil in kosten bedrijfspand huren of kopen

Of je een bedrijfspand huurt of koopt heeft ook invloed op je maandelijkse kosten. Wanneer je het pand koopt, betaal je alleen rente over de financiering. Meestal is deze rente een stuk lager dan de eventuele huur van een bedrijfspand. Daar staat weer tegenover dat je als eigenaar zelf verantwoordelijk bent voor alle onderhoudskosten van het bedrijfspand. Je moet dus wel over een flinke buffer beschikken om deze kosten op te kunnen vangen.

Op de lange termijn is het voordeel van een eigen bedrijfspand dat het een goede investering kan zijn. Eventuele verbeteringen aan het pand kun je doorberekenen in de verkoopprijs en in een goede markt zal het bedrijfspand meer waard worden. Als huurder profiteer je niet van hogere vastgoedprijzen en aangebrachte verbeteringen leveren niets op. Het komt echter ook voor dat een bedrijfspand minder waard wordt. Voordeel van huren is dat dit financiële risico bij de eigenaar van het pand ligt. 

Bedrijfspand krijgen dat aan je wensen voldoet

Over het algemeen zijn er meer bedrijfspanden te huur dan te koop. Het kan voor kopers dus lastig zijn om bedrijfspand te vinden dat geschikt is voor het bedrijf. Anderzijds kun je een gekocht bedrijfspand wel verbouwen, zodat het alsnog aan al je wensen voldoet. Wanneer je een bedrijfspand verhuurt mag je niet zomaar ingrijpende aanpassingen doen. Je bent altijd gebonden aan het huurcontract en zult voor verbouwingen steeds toestemming van de verhuurder nodig hebben.

Beoordeel dit artikel: