Kies ik voor een vouwwagen of caravan? Een vergelijking tussen de verzekeringen

Caravan of vouwwagen
Share

Het afsluiten van een caravanverzekering is niet verplicht, maar je kunt er wel de schade aan je eigen vouwwagen of caravan mee dekken. In dit artikel vertellen wij je graag meer over het afsluiten van een caravanverzekering en de dekkingen die deze en andere verzekeringen je al dan niet geven.

Het afsluiten van een caravanverzekering

Wanneer je op reis gaat, kun je ervoor kiezen om een reisverzekering af te sluiten. Wanneer je op reis gaat met je eigen vouwwagen of caravan, kun je ervoor kiezen om een caravanverzekering af te sluiten. Het afsluiten van zo’n verzekering is niet verplicht. Als je een caravanverzekering afsluit, doe je dat om gedekt te zijn voor schade aan je eigen vouwwagen of caravan. Niet voor schade aan anderen in het verkeer. Of het afsluiten van een caravanverzekering een slimme keuze is, hangt voornamelijk af van de waarde van jouw vouwwagen of caravan. Hoe duurder deze laatste, hoe slimmer de keuze.

Dekkingen andere verzekeringen

Wanneer jouw vouwwagen of caravan gekoppeld is aan jouw auto en je op dat moment schade veroorzaakt aan anderen in het verkeer, is deze schade gedekt via een WA autoverzekering: een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering die iedere auto minimaal heeft. Zodra je op dat moment een claim krijgt, kan het je wel no-claimkorting en schadevrije jaren kosten. Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, levert dat jou schadevrije jaren op en dit bepaalt voor een groot deel de premie die je voor een autoverzekering betaalt. Hoe meer van die eerste, hoe minder van die laatste. Wanneer jouw vouwwagen of caravan niet gekoppeld is aan jouw auto, dan is schade bijna altijd gedekt via een AVP: een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Schade aan jouw vouwwagen of caravan zelf is niet gedekt via eerdergenoemde verzekeringen. Dus om verzekerd te zijn voor vouwwagen- of caravanschade, kun je een caravanverzekering afsluiten.

Dekking caravanverzekering

Voor wat betreft de dekking van een caravanverzekering ben je met een standaard caravanverzekering altijd gedekt voor schade door bijvoorbeeld inbraak en diefstal, brand, ontploffing en zelfontbranding, zoals kortsluiting. Deze dekking geldt ook voor de voortent en de aanbouw. Eveneens ben je met een caravanverzekering gedekt voor de kosten van hulpverlening boven de waarde van de vouwwagen of caravan. Je kunt hierbij denken aan het bergen, opruimen, bewaken en transporteren ervan. Daarnaast ben je met een caravanverzekering gedekt voor de kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten van een beschadigde vouwwagen of caravan. Niet altijd, maar meestal wel ben je ook gedekt voor schade door storm en hagel, voor rechtsbijstand, voor schade aan inventaris en voor verblijf in het buitenland. Bij die laatste gaat het om een aaneengesloten periode van maximaal 6 maanden.

Het vergelijken van premies van kwalitatieve verzekeraars loont, omdat je zo op zoekt kunt gaan naar een caravanverzekering met de voordeligste en laagste premie. Het staat vast dat je met een caravanverzekering ook een vouwwagen kunt verzekeren. Aan jou de keuze op welke wijze je wilt overnachten tijdens je reis.

Beoordeel dit artikel: