Versoepeling corona maatregelen in Europa

30 april 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Al een aantal maanden is de wereld in de ban van het coronavirus. Zoals onze premier Mark Rutte zei aan het begin van de coronacrisis, is dit een van de zwaarste periodes in onze geschiedenis buiten oorlogstijd. Elk land heeft zo haar eigen maatregelen genomen om haar inwoners zo goed mogelijk te beschermen tegen het virus. Inmiddels hebben sommige landen al een aantal corona maatregelen versoepeld. Een overzicht van de versoepelingen van enkele Europese landen.

Algemeen

In heel Europa gelden dezelfde basisregels om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Social distancing is in heel Europa verplicht. Dit houdt in dat je zo veel mogelijk binnen dient te blijven en als je toch buiten komt, je 1,5 meter afstand moet houden van anderen. Ook is het gelimiteerd toelaten van bezoekers in supermarkten en andere winkels verplicht in Europa. 

Nederland

Ons land is sinds 13 maart in een intelligente lockdown. Alle evenementen en samenkomsten zijn verboden, er geldt een samenscholingsverbod, mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken en bij supermarkten geldt een deurbeleid. De corona maatregelen zijn wederom verlengd tot tenminste 19 mei. Wel is de Nederlandse regering van plan de maatregelen geleidelijk te gaan versoepelen.

Wat zijn nu de regels en wat kunnen we nog verwachten? 

 • Situatie: Zoveel mogelijk thuisblijven. Buiten wandelen of sporten mag. Verzorgingstehuizen mogen geen bezoek ontvangen.
 • Onderwijs: Kinderopvang en basisscholen mogen vanaf 11 mei (gedeeltelijk) open.
 • Sporten: Basisscholieren mogen in groepsverband trainen, middelbare scholieren mogen ook buiten sporten, mits 1,5 meter afstand mogelijk is maar competities blijven uit.
 • Horeca: Voorlopig blijft de horeca gesloten voor klanten. Afhaalrestaurants mogen voorwaardelijk open.
 • Contactberoepen: Tandarts en mondhygiënist mogen open. Andere contactberoepen zoals kappers blijven voorlopig dicht. Stap voor stap en per contactberoep wordt besloten wanneer bedrijven die hieronder vallen weer aan de slag kunnen. De beschikbaarheid van beschermingsmiddelen, buiten de zorg, speelt hierbij een rol.
 • Economie: Veel winkels zijn nooit gesloten geweest. Mensen werken zoveel mogelijk thuis. Openbaar vervoer is gereguleerd doorgegaan.
 • Evenementen: Alle evenementen en betaald voetbal gaat tot minstens 1 september niet door. Andere samenkomsten zoals in musea, concertzalen, theaters en sportclubs zijn tot 20 mei verboden.

Duitsland

Sinds half maart verkeert Duitsland net als in andere Europese landen in een aangepaste maatschappij waarin social distancing verplicht is. De Duitse regering heeft op 16 april aangekondigd dat de bestaande corona maatregelen verlengd werden tot 3 mei. Vervolgens kijken ze of er versoepeld kan worden of dat ze de regels nog langer aanhouden. Voor de Duitsers is het nog even spannend wat er gaat gebeuren.

De versoepelingen die al bekend zijn:

 • Situatie: Waar mogelijk zoveel mogelijk thuisblijven. Je mag naar buiten maar met niet meer dan twee personen, met uitzondering van families en personen uit hetzelfde huishouden. Er is sprake dat de Duitse regering dit contactverbod tot 10 mei wil verlengen.
 • Onderwijs: Vanaf 4 mei gaan de scholen geleidelijk aan weer open. Leerlingen in het laatste jaar van basisonderwijs en in examenjaar mogen als eerst naar school. 
 • Sporten: Buiten individueel sporten is toegestaan. Sportscholen blijven voorlopig gesloten.
 • Horeca: Restaurants en hotels en overige horeca blijven dicht.
 • Contactberoepen: Onder enkele voorwaarden mogen kappers vanaf 4 mei open.
 • Economie: Winkels met maximaal 800 vierkante meter oppervlakte mogen weer open. Boek- en fietswinkels en autodealers mogen ongeacht grootte weer open. Het dragen van een mondkapje in winkels en het openbaar vervoer is verplicht.
 • Evenementen: Afgelast tot minimaal 31 augustus.

Frankrijk

Voor veel Fransen waren de laatste aantal weken een zware periode. De lockdown was erg streng: één uur per dag naar buiten, maximaal één kilometer van je huis. Ook moest je dan een speciaal formulier bij je hebben met je gegevens en waarom je niet thuis bent. Dat viel voor velen erg zwaar want in dichtbevolkte steden als Parijs wonen mensen soms in piepkleine woningen met een klein of soms geen balkon. Niet naar buiten kunnen is dan erg moeilijk. Die zware tijd zeggen ze hopelijk voorgoed voorbij nu de Franse premier Macron heeft aangekondigd de corona maatregelen geleidelijk te zullen versoepelen.

Welke corona maatregelen gaan de Fransen versoepelen?

 • Situatie: De Fransen zijn binnen een straal van 100 km van huis niet meer verplicht een formulier bij zich te dragen en mogen daarbinnen weer vrij de straat op. Deze versoepeling dient als test tot 2 juni. Op die datum neemt de regering verdere beslissingen over hoe de Franse samenleving er uit zal komen te zien.
 • Onderwijs: Vanaf 11 mei mogen kleuter- en lagere scholen beperkt weer open. Over het middelbaar onderwijs wordt eind mei een besluit genomen. Het hoger onderwijs en de universiteiten blijven in ieder geval tot na de zomer dicht.
 • Sporten: Buiten individueel sporten of wandelen is toegestaan, mits men voldoende afstand houdt en er geen sprake is van samenscholing. De parken worden alleen heropend in delen van Frankrijk waar weinig besmettingen zijn. Sporthallen en sportzalen blijven gesloten.
 • Horeca: Eind mei zal de Franse regering besluiten of de horeca op 2 juni (gedeeltelijk) open kan.
 • Economie: Enkele winkels mogen vanaf 11 mei weer open en het openbaar vervoer komt weer op gang (mondkapjes verplicht). Musea, bioscopen en grote winkelcentra blijven gesloten.
 • Evenementen: Betaald voetbal wordt volgend seizoen pas hervat. Alle evenementen met meer dan 5.000 personen zijn verboden tot september. Het is nog niet duidelijk wat dat betekent voor de Tour de France.

Italië

Het zwaarst getroffen land van Europa telt al meer dan 27.000 overledenen, waarvan ongeveer de helft in de regio Lombardije. De eerste besmetting in Italië werd op 31 januari geconstateerd, vanaf 21 februari werden in snel tempo steeds meer besmettingen bekend en op 9 maart riep de Italiaanse premier Conte code rood uit voor heel het land. Enkele dagen later kondigde de Italiaanse regering de corona maatregelen aan. Deze lockdown maatregelen zijn tot twee keer toe verlengd maar vanaf 4 mei wil de regering in vier weken tijd de lockdown geleidelijk aan versoepelen.

De voorzichtige versoepeling van Italiaanse corona maatregelen:

 • Situatie: Mensen mogen vanaf 4 mei weer hun huis verlaten voor bijvoorbeeld familiebezoek, buiten sporten of wandelen. De zware lockdown zal vanaf dit moment verder versoepeld gaan worden. Er mogen begrafenissen gehouden worden met maximaal 15 gasten (familieleden, dragen van mondkapje verplicht).
 • Onderwijs: Scholen en universiteiten zijn gesloten tot september.
 • Sporten: Vanaf 4 mei mogen Italianen buiten sport uitoefenen zoals joggen en individuele trainingen.
 • Horeca: Afhaalrestaurants mogen op 4 mei open. Bars, restaurants, ijssalons e.d. mogen op 1 juni weer open. Wel onder de voorwaarde dat er twee meter afstand tussen de tafels is (mogelijk halvering van aantal tafels) en dat het personeel beschermingsmiddelen draagt zoals mondkapje en handschoenen.
 • Contactberoepen: Vanaf 1 juni mogen schoonheidsspecialisten en kappers op afspraak weer open. Wel moeten beide beschermende middelen dragen.
 • Economie: Met ingang van 18 mei mogen winkels weer hun deuren openen, mits naleving van de regels op gebied van een maximaal aantal bezoekers, het afstand houden en het gebruik van mondkapjes. Onder dezelfde voorwaarden mogen op deze datum ook musea en bepaalde tentoonstellingen weer open.
 • Evenementen: Alle publieke evenementen en samenkomsten zijn verboden.

Spanje

In Europa is Italië de ongelukkige koploper van meeste besmettingen, maar Spanje komt daar dichtbij in de buurt. Vanaf 14 maart heeft het land in zware lockdown gezeten omdat het aantal besmettingen in hoog tempo steeg. De piek was begin april, waar het aantal overledene per dag boven de 900 lag. Inmiddels is dat enorm gekelderd, naar ‘slechts’ 300 dagelijkse overlijdens en het vermindert nog steeds. Voor de Spaanse premier Pedro Sánchez was dit een teken dat het land haar opgelegde corona maatregelen rustig kan gaan versoepelen. Het plan van Sánchez en zijn kabinet bestaat uit vier stappen, waarbij de lockdown steeds iets verder versoepeld wordt. Vanaf 2 mei mogen de Spanjaarden voorzichtig weer de straat op en vanaf 11 mei zullen de eerste corona maatregelen daadwerkelijk worden verlicht, waarna elke twee weken wordt gekeken of er al verdere versoepelingen mogelijk zijn.

De huidige corona maatregelen en versoepeling ervan in Spanje:

 • Situatie: De zware lockdown waarin Spanjaarden lang hebben geleefd, zal vanaf 2 mei langzaam versoepeld worden. Op deze datum mogen de Spanjaarden weer naar buiten. Op 11 mei zal de eerste van vier fases van afbouw van start gaan. Het is de bedoeling dat de lockdown op 22 juni volledig wordt opgeheven.
 • Onderwijs: Scholen blijven tot 1 september dicht.
 • Sporten: Samen (buiten) sporten mag enkel voor mensen van hetzelfde huishouden. Vanaf 11 mei is het de bedoeling dat sportclubs weer open mogen voor het publiek.
 • Horeca: In de eerste fase van afbouw mag de horeca (m.u.v. restaurants) tot 30 procent van de normale capaciteit ontvangen. Restaurants mogen in de tweede fase ook tot 30 procent open. In de derde fase mag dit percentage maximaal 50 procent zijn en dit geldt voor de hele horeca. Als de laatste fase aanbreekt mag de horeca weer op volle toeren draaien.
 • Contactberoepen: Vanaf 4 mei kunnen contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten op afspraak weer opengaan. Wel moet het personeel handschoenen en mondkapjes dragen. De bedoeling is dat er speciale preferentie openingsuren komen voor 65-plussers.
 • Economie: Op 11 mei mogen winkels weer open met uitzondering van grote winkelcentra. Bioscopen, musea en theaters mogen in de tweede fase, op 25 mei, tot 30 procent van de capaciteit aan gasten ontvangen.
 • Evenementen: Grote evenementen zijn afgelast. Of deze na de lockdown weer toegestaan zijn, is vooralsnog onbekend. Er is al wel bekend gemaakt dat het jaarlijkse La Tomatina (tomaten gooien), dat plaatsneemt op de laatste woensdag van augustus, niet door zal gaan. Vermoedelijk zullen dus ook andere evenementen tot en met augustus verboden blijven.
Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *