Op dit moment hoor je overal in het nieuws dat de energieprijzen maar blijven stijgen. Zeker omdat we nu in het najaar zitten en de temperaturen flink gaan dalen word je daar als consument natuurlijk niet blij van. 🥶🌨️ Hoe kan het dat de energieprijzen zo zijn gaan stijgen, en wat kun je er het beste tegen doen? Wij vergeleken een aantal opties en leggen het je uit.
We hadden een koud voorjaar
Door het koude voorjaar dat we begin 2021 hebben gehad is de vraag naar gas een stuk hoger dan het jaar ervoor. Dat zorgt voor lagere gasvoorraden waardoor het aanbod krimpt tegenover de vraag en de prijs stijgt. Ook zijn de prijzen van CO2-emissierechten de laatste maanden zeer sterk opgelopen, waardoor het voor energieleveranciers een stuk duurder wordt om CO2 uit te ‘mogen’ stoten – wat energieleveranciers doorberekenen in de energieprijzen.
De economie trekt weer aan
Toen vorig jaar de coronacrisis uitbrak belandden de energieprijzen in een historische dip. Daardoor werd het voor een korte tijd voor bedrijven relatief voordelig om veel gas en stroom in te kopen, waar uiteindelijk de consument ook van profiteerde. Nu de wereldwijde economie weer aantrekt stijgen de energieprijzen weer terug naar het niveau van voor de pandemie. Vooral de prijs van olie stijgt ontzettend hard en zit zelfs op het moment van schrijven op het hoogste niveau sinds 7 jaar.
Al deze factoren maken dus dat de energieprijzen op dit moment de pan uit reizen. Maar in hoeverre merk jij daar als consument nou iets van? De basis van alles is de vraag of je een vast of variabel energiecontract hebt.
Vast tarief
Bij een energiecontract met een vast tarief veranderen de leveringstarieven van de energie tijdens de looptijd van je contract niet. Deze liggen vast vanaf het moment dat je je contract afsluit. Dit heeft als voordeel dat je voor een langere periode (vaak één, drie of vijf jaar) weet waar je financieel aan toe bent aangezien je de zekerheid hebt van een vast bedrag en je dus precies weet wat je tijdens je contract betaalt. Het nadeel van een vast tarief voor langere tijd is dat je niet zomaar de vrijheid hebt om tussentijd over te stappen naar een andere energieaanbieder of om gebruik te maken van een eventueel goede aanbieding. Hoe dan ook, het vastzetten van een energietarief biedt zekerheid over wat je betaalt tijdens de contractduur.
Variabel tarief
De energiemarkt is voortdurend in beweging en prijzen veranderen voortdurend. Bij een energiecontract met een variabel tarief verandert het tarief twee keer per jaar; op 1 januari en op 1 juli. In tegenstelling tot een vast tarief kunnen variabele tarieven dalen of stijgen. Dalen is voor jouw als consument gunstig (je gaat dan immers minder betalen), maar stijgen niet. Je hebt hiermee dus ook geen zekerheid over je maandelijkse tarief. Het is ook mogelijk dat je een variabel tarief hebt met een vast contract: een variabel contract betekent dat het contract geen vaste einddatum heeft en makkelijk opzegbaar is, maar dit zegt niets over het tarief.
Ook als je een contract had met een vast tarief, kan het zijn dat je nu een variabel tarief hebt: Als je contract namelijk is afgelopen maar je geen nieuw contract afsluit, wordt je tarief automatisch omgezet in een variabel tarief.
Maar wat is nu het beste?
Maar wat voor soort tarief moet je nou precies kiezen? Volgens onze vergelijkcollega’s van Pricewise is een vast contract met een looptijd van één jaar met een vast tarief het voordeligst. Je kunt dan jaarlijks kiezen voor het meest gunstige energietarief, en profiteren van een eventuele gunstige welkomstkorting, maar bent tegelijkertijd verzekerd van een vast maandelijks bedrag dat je niet gaat verrassen.
Advies van de Wizard
Maar wat is nu in jouw geval het beste om te doen? Heb je een energiecontract met een vast tarief en is je looptijd nog lekker lang? Dan heb je geluk! Je hebt op tijd een vast contract afgesloten met een tarief die relatief laag ligt. Voor mensen met een variabel tarief, ongeveer 44% van alle huishoudens, kan de energierekening fors hoger gaan uitpakken. Het kan daarom lonen om een nieuw contract af te sluiten, aangezien de verwachting is dat de tarieven wellicht nóg meer gaan stijgen. Tegelijkertijd is de kans ook groot dat zodra de vele gasvoorraden weer goed worden aangevuld en/of de overheid verdere maatregelen neemt om de energieprijzen niet meer te laten stijgen, de prijs verder zal zakken. In dat geval loont het om nog even een variabel tarief te houden totdat er meer zekerheid is. Er is dus, helaas, nog geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. In ieder geval is ons advies om de situatie goed in te gaten te houden. Het is natuurlijk altijd goed om maatregelen te nemen om zoveel mogelijk energie te besparen door Ledverlichting aan te schaffen of je huis beter te isoleren.
Zelf energie vergelijken?
Wil je zelf energie vergelijken om te kijken wat de beste deal is voor jou? Gebruik dan onze handige Energie vergelijker. Wist je trouwens dat we een aparte vergelijker hebben voor Groene stroom? Dan ben je verzekerd van het maken van een groene keuze.