In 2021 begint het iets te worden waar je inmiddels echt niet meer omheen kunt: de slimme thermostaat. 💡🪔 Een slimme thermostaat is verbonden met internet en biedt daardoor ontzettend veel gebruiksgemak door o.a. bedienbaar te zijn via een app. Hiermee kun je simpel op afstand de temperatuur van je thermostaat veranderen, waardoor je altijd in controle bent over de temperatuur in je huis. Maar daarnaast bieden veel slimme thermoastaten talloze opties om je huis op een energiezuinigere manier te verwarmen met bijvoorbeeld automatische schakelprogramma’s, zelflerend opwarmen en het bieden van inzicht in je energieverbruik. Maar wat zijn nou functies waar je op moet letten en welke slimme thermostaat is het állerslimst? VergelijkWizard zocht het voor je uit.
Handige en energiebesparend: verwarmen per kamer met slimme radiatorkraan
Allereerst is het belangrijk om slimme thermostaten op te delen in twee groepen: ‘klassieke’ slimme thermostaten en slimme thermostaten waarmee je de temperatuur afzonderlijk per ruimte kan instellen. In de meeste huishoudens is de thermostaat namelijk een apparaat die álle radiatoren in het hele huis in één keer aanstuurt. Je dient dan met de handmatige radiatorknop een radiator open of dicht te draaien als je de verwarming aan of uit wilt zetten. Je verspilt dan in potentie een hoop energie door een ruimte te verwarmen waarop dat moment niemand is, maar wél de radiatorkraan (nog) open staat. Heb je dus een huis met veel verschillende ruimtes? Dan kan het een erg slimme optie zijn om een slimme thermostaat te nemen inclusief slimme radiatorknoppen met thermostaatfunctie, zodat je afzonderlijk per ruimte de temperatuur kan instellen.
De slimme thermostaten van Tado, Honeywell Evohome en Netatmo bieden deze functie. Deze slimme thermostaten worden dus ook geleverd met slimme thermostaatknoppen die je bevestigt aan de radiator en hiermee de gewenste temperatuur afgeven. Leuk detail hierbij is dat deze radiatorkoppen dus een éxacte temperatuur kunnen afgeven, en niet een schaal van “1 t/m 5” hebben zoals veel traditionele radiators.
Slim schakelprogramma of automatische ‘thuisdetectie’?
De meeste thermostaten hebben de mogelijkheid tot het maken van een tijdsschema waarop je temperaturen laat veranderen op een specifiek tijdstip. Je stelt bijvoorbeeld in dat het om 8:30 18 graden moet zijn, om 12:00 21 graden en om 17:00 19,5 graden. De thermostaat zorgt er dan, afhankelijk van de gekozen instelling, voor dat het óf om die specifieke tijd die temperatuur is óf dat de thermostaat vanaf het opgegeven moment begint met het verwarmen. Welke van de twee ook het geval is, de thermostaat maakt zijn keuze voor verwarmen gebaseerd op de tijden die jij vooraf handmatig hebt ingesteld.
Máár, daar kan natuurlijk slimmer! Veel slimme thermostaten bieden namelijk de mogelijkheid om gebaseerd op het gedrag van de gebruiker(s) een slim schakelschema te maken. Ook dit kan weer op verschillende manieren: slimme thermostaten zoals de Nest Learning Thermostat verplichten het niet om een schakelschema in te stellen (een schema met vaste tijden dus), maar kunnen een compleet schema maken op basis van gebruikers. De thermstaat leert op basis van de aan- en afwezigheid van telefoons wanneer wie precies thuis is en bepaalt zo wanneer het wél of niet lekker warm moet zijn. Nadeel van dit systeem bij de Nest Learning Thermostat is dat het schakelen voor meerdere kamers niet wordt ondersteund. De thermostaat schakels dus op basis van aan- en afwezigheid in één keer het hele huis. Het is dus niet mogelijk om in te stellen dat in één bepaalde ruimte de verwarming uit gaat als een specifiek persoon het huis verlaat.
Een andere methode is dat thermostaten via een WiFi-verbinding controleert of er personen in het huis aanwezig zijn. Verlaat er iemand het huis? Dan detecteert de thermostaat dit en wordt automatisch de temperatuur, eventueel van één specifieke ruimte, wordt teruggedraaid. Detecteert de thermostaat dat iemand (zijn telefoon) weer thuis is? Dan wordt er weer verwarmd. Veel thermostaten bieden deze functie, maar zijn hier niet zelflerend bij. Er kan dus worden gedetecteerd wanneer iemand thuis komt of weggaat, maar de thermostaat ‘onthoudt’ dit niet om er een slim schema van te maken.
De Nest Learning Thermostat is een thermostaat die zichzelf volledig kan programmeren op basis van gebruikersactiviteit. Door te kijken naar aanwezige telefoons en aanwezige personen met gebruik van ingebouwde sensoren weet de thermostaat wanneer er mensen thuis zijn en er verwarmd moet worden. Anders dan bij vele andere thermostaten kan de Nest dus volledig automatisch zichzelf programmeren en maakt deze een volautomatisch schema zonder dat je hiervoor zelf schakeltijden hoeft in te stelen; een zeer onderscheidende feature vinden wij!
Zelflerend opwarmen en modulerend aansturen
Een handigheidje die veel slimme thermostaten hebben is het zelflerend opwarmen van een bepaalde ruimte of je complete woning: doordat een slimme thermostaat is verbonden met internet kan deze een besef van tijd hebben en ‘leren’ hoe lang het duurt om een bepaalde ruimte op te warmen. De thermostaat leert hiermee hoe een ruimte het meest efficiënt kan worden verwarmt en dit zo min mogelijk energie kost en onthoudt hiermee dus hoe lang het duurt om een bepaalde temperatuur te bereiken. Je kunt hiermee instellen dat het op een bepaalde tijd een bepaalde temperatuur moet zijn, omdat de thermostaat ‘weet’ hoe lang het duurt om een ruimte op een bepaalde tijd warm te krijgen en de woning dus zo efficiënt mogelijk opgewarmd kan worden. Heel comfortabel! Bijna alle slimme thermostaten hebben deze functie. Daarnaast beschikken veel thermostaten over een zogenaamde Open raam-functie. Hiermee detecteert de thermostaat als er in een kamer een raam openstaat en het niet lukt om de ruimte op te warmen binnen de zelfgeleerde tijd. De thermostaat stopt dan met verwarmen in die kamer, zodat er geen energie verspild wordt.
Ook kunnen veel slimme thermostaten een Cv-ketel modulerend aansturen waardoor de ketel minder hard brandt en er minder warmte nodig is. Je Cv-ketel kan dan nóg slimmer en zuiniger werken i.p.v. alleen maar Aan of uit te moeten. Meer over het verschil tussen Aan/uit-thermostaten en moduleren aansturen lees je hier.
Inzicht in je energieverbruik
Natuurlijk wil je graag weten hoeveel energie je nou precies maandelijks gebruikt. Veel slimme thermostaten bieden de mogelijkheid om op een mooie simpele manier je inzicht te geven in je energieverbruik. Zo kun je zien hoeveel je maandelijks bespaart door het gebruik van je slimme thermostaat. Bijna alle slimme thermostaten bieden deze functie, maar slimme thermostaat Tado doet dit naar onze mening het beste door het genereren van een speciaal energiebesparingsrapport. Hiermee zie je in één oogopslag hoeveel je hebt bespaard.
Wat maakt de slimme thermostaat nou slim en welke is het slimst?
Samenvattend kunnen we zeggen dat tegenwoordig een slimme thermostaat aan een stuk meer eisen moet voldoen dan het enkel en alleen bedienbaar zijn via een app op je smartphone; een slimme thermostaat moet inzicht kunne geven in het energieverbruik, kunnen detecteren wanneer er personen wel of niet thuiszijn, zelflerend kunnen opwarmen en het liefst apart bedienbaar zijn per specifieke ruimte. De Nest Learning Thermostat kan dit allemaal en kan zelfs helemaal zelfstandig een zelflerend schakelschema maken zonder dat jij dit als gebruiker hoeft in te stellen. Indien je dus behoefte hebt aan een thermostaat zonder het schakelen van meerdere ruimtes dan lijkt dit ons de beste keuze.
Heb je wél de wens om in aparte ruimtes aparte temperaturen in te stellen? Dan zijn de Honeywell Evohome en Tado thermostaten wat ons betreft uitstekende keuzes. Beide thermostaten kunnen zelflerend opwarmen en de Tado kan zelfs uitstekend inzicht geven in je energieverbruik. Het feit dat je deze thermostaten allebei, overigens net als de Nest, kunt koppelen aan slimme spraakassistenten maakt het was ons betreft compleet en helemaal toekomstbestendig.
Zelf energie vergelijken?
Wil je zelf energie vergelijken om te kijken wat de beste deal is voor jou? Gebruik dan onze handige vergelijker voor energie. Wist je trouwens dat we een aparte vergelijker hebben voor Groene stroom? Dan ben je verzekerd van het maken van een groene keuze.