iPhone 13 en iPhone 12 vergeleken: 5 redenen om het nieuwe toestel (niet) te kopen

Share

Op 15 september onthulde Apple de iPhone 13 en de iPhone 13 Mini. Een hele mond vol, zeker als je bedenkt dat er daarnaast ook nog een Pro- en een Pro Max-model getoond werden. Ben jij toe aan een nieuwe iPhone? Dan twijfel je wellicht tussen de iPhone 12 en iPhone 13. Wij vergeleken beide toestellen op 5 punten om erachter te komen welke van de twee het beste toestel voor jou is. Lees je mee?

Design: sterk overeenkomend met een kleinere notch

Laten we beginnen met wat gelijk in het oog springt: het design. Hier kunnen we kort over zijn, want zowel de iPhone 12 als iPhone 13 hebben allebei een scherm met vlakke zijkanten en vlakke randen. Ook beschikken allebei de toestellen over een scherm van 6,1 inch scherm en hebben ze aan de bovenkant een notch. Wel is deze bij de iPhone 13 iets kleiner geworden dan bij zijn oudere broertje. Ook voor het nieuwe Mini-model geldt dat deze een onveranderde schermgrootte heeft in vergelijking met de iPhone 12 Mini: 5,4 inch.

De notch van de iPhone 12 vergeleken met die van de nieuwe iPhone 13.

Batterij: een welkome verbetering

Bij elke nieuwe iPhone zien we dat Apple flink uitpakt met een verbeterde batterijduur. Dat is ook hier het geval: De iPhone 13 heeft volgens Apple een accu die het 2,5 uur langer volhoudt dan die van de iPhone 12. Opladen kan draadloos via MagSafe of via de Lightning-poort. Wie hoopte dat de nieuwe iPhone met USB-C op te laden is wordt dus helaas teleurgesteld.

Camera: betere foto’s bij weinig licht

De iPhone 12 en iPhone 13 hebben allebei een camerasysteem met twee lenzen. De belangrijkste specificatie is het diafragma; die is bij de hoofdcamera ƒ/1.6 en bij de ultragroothoeklens ƒ/2.4. Opvallend bij de groothoeklens is dat deze volgens Apple flink is verbeterd omdat deze 47% meer licht doorlaat. Hierdoor moet je vooral bij weinig licht veel scherpere en heldere foto’s kunnen maken.

De grotere broer van de iPhone 13, de iPhone 13 Pro, heeft een camerasysteem met drie camera’s. Online worden door veel gebruikers grappen gemaakt over dat het vakje met camera’s lijkt op een kookplaat. Of Apple deze grappen ook leuk vindt kunnen we niet controleren, maar wij kunnen er in ieder geval om lachen.

Bij de perspresentatie van de nieuwe iPhone werden, net als bij die van de iPhone 11, veel grappen gemaakt over het opvallende uiterlijk van het camerasysteem.

Scherm: ietsjes meer helderheid, verder identiek

De iPhone 12 en iPhone 13 beschikken allebei over een OLED-scherm die door Apple de naam Super Retina XDR display gekregen heeft. De resolutie is, net als bij de iPhone 12, 2532 bij 1170 pixels en de pixeldichtheid 460ppi. Op het gebied van helderheid is het scherm bij de nieuwe iPhone wel verbeterd. De nits-waarde is van 625 verbeterd naar 800, waardoor het scherm vooral in direct zonlicht beter afleesbaar zou moeten zijn.

Qua verversingssnelheid hoeven we bij de iPhone 13 niet van onze stoel te vallen; deze is, net als bij de voorganger, 60Hz. Alleen het duurdere broertje heeft een 120Hz ProMotion-scherm, waardoor het browsen een stuk vloeiender aanvoelt. Helaas zien we deze feature dus niet terug op de ‘normale’ iPhone 13.

Processorkracht: allebei uitzonderlijk snel

Geheel volgens onofficiële traditie voorziet Apple iedere nieuwe iPhone van een vernieuwde chip, dat is ook hier het geval met de nieuwe A15 Bionic-chip die zijn intreden doet in de nieuwe iPhone 13. Het is, in ieder geval op moment van schrijven, de snelste chip op de smartphonemarkt. Hij verschilt niet veel met de vorige chip, want ze hebben allebei 6 CPU-cores en 4 GPU-cores. Wel is de nieuwe A15-chip iets energiezuiniger en werkt deze efficiënter, wat gunstig is voor de totale batterijduur.

De prijs

Tussen de vanafprijs van de iPhone 12 en iPhone 13 zit 100 euro verschil. Maar let op: de goedkoopste configuratie van de iPhone 12 heeft een opslagcapaciteit van 64GB. Bij de iPhone 13 is dat het dubbele: 128GB. Hierdoor heb je dus standaard veel meer ruimte voor je apps, foto’s, video’s en andere bestanden.

Vergelijk je de iPhone’s met dezelfde opslagcapaciteit met elkaar, dan is het verschil slechts vijftig euro. Dit kan een goede motivatie zijn om – ondanks dat de toestellen niet enorm van elkaar verschillen – toch voor de nieuwste iPhone te kiezen. Je kan dan bovendien rekenen op een jaar langer iOS-updates en dat is mooi meegenomen.

  • iPhone 12 64GB: 809 euro
  • iPhone 12 128GB: 859 euro
  • iPhone 12: 256 GB: 979 euro
  • iPhone 13 128GB: 909 euro
  • iPhone 13: 256 GB: 1029 euro
  • iPhone 13 512GB: 1259 euro

Welke is de beste voor jou?

Je weet nu precies wat de grootste verschillen zijn tussen de nieuw gepresenteerde iPhone 13 en de iPhone 12. Maar moet je nou overstappen naar het nieuwste model of niet? Wij zien het verhogen van de standaardopslag in ieder geval als een welkome verbetering en denken dat als je op dit moment de bezitter bent van een iPhone 7, 8, of 10 dit nieuwe toestel een enorme upgrade is waar je veel plezier aan zal beleven. Maak je op dit moment nog gebruik van een iPhone 11 of iPhone 12? Dan is deze upgrade ook een grote vooruitgang, maar zul je minder verschil merken van de verbeteringen omdat de upgrade kleiner is. Zeker omdat Apple een uitstekend trackrecord heeft voor de ondersteuning van hun besturingssysteem iOS zul je nog jaren van deze toestellen plezier hebben totdat je ‘gedwongen’ wordt om over te stappen op een nieuw toestel.

Zelf Sim Only-abonnementen vergelijken

Heb je al een telefoon en ben je opzoek naar een Sim Only abonnement dat perfect bij je past? Vergelijk dan makkelijk alle Sim Only abonnementen!

Meer weten over tech?

Wil je meer weten over de wondere wereld van technologie? Bekijk dan eens het blog van onze collega’s van Techbird.

Beoordeel dit artikel: