Je zorgverzekering in 2022: Dit moet je (alvast) weten

Dit moet je weten over je zorgverzekering voor 2022.
Share

Hoe jammer we het ook vinden, de zomer is nu echt voorbij en we gaan het najaar in. 🍁🍂🍃 Traditioneel is dat altijd dé periode waarin de verzekeraars van Nederland op de bühne komen met hun zorgpremies voor het nieuwe jaar. Daar moeten we nog eventjes op wachten, maar na afgelopen Prinsjesdag weten wel wat de financiële plannen van de overheid voor 2022 zijn. Dit betekent dus ook dat we vanaf vandaag meer weten over het eigen risico, de zorgpremie en de zorgtoeslag. Hoewel we op moment van schrijven de nieuwe zorgpremies van de losse verzekeraars dus nog niet weten; zijn dit de dingen die je (alvast) moet weten over je zorgverzekering in 2022:

Zorgpremie gaat omhoog – basisverzekering wordt duurder

Naar alle waarschijnlijkheid gaat de zorgpremie, het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks betaalt aan je zorgverzekering, voor 2022 omhoog met 31 euro. Het bedrag wat je hiermee jaarlijks kwijt bent aan de basisverzekering komt dan uit op 1.509 euro per Nederlander, wat dan weer gelijk staat aan 125,75 euro per maand. Maar natuurlijk weten we hiermee nog niet alles; de zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf wat de premie van hun zorgverzekeringen gaat zijn. In de komende weken zullen deze premies bekend worden gemaakt. Traditioneel is zorgverzekeraar DSW altijd de eerste die hun nieuwe premie onthult, maar de overige verzekeraars hebben nog even de tijd: de deadline ligt op vrijdag 12 november. Dan moeten alle zorgverzekeraars uiterlijk bekend hebben gemaakt hoeveel hun zorgverzekering voor het nieuwe jaar gaat kosten.

Er zijn allerlei redenen waarom de zorgpremie kan stijgen, dit zijn de voornaamste redenen:

  1. De behoefte aan zorgpersoneel wordt groter en het salaris van werknemers in de zorg stijgt.
  2. Vergrijzing; we worden ouder en er zijn meer ouderen die zorg nodig hebben.
  3. Het eigen risico blijft gelijk; doordat het eigen risico gelijk blijft, maar de totale zorgkosten stijgen, kan de premie hoger worden.

Zorgtoeslag stijgt lichtelijk

Na de bekendmakingen op Prinsjesdag weten we dat voor mensen met een laag inkomen de zorgtoeslag lichtelijk stijgt: 3 euro per maand voor alleenstaanden en 3,33 euro voor toeslagpartners. Het maandelijkse bedrag aan zorgtoeslag voor alleenstaanden komt hiermee op 110 euro en 211 euro voor toeslagpartners.

Behandeling Long Covid vergoed uit basisverzekering, verder weinig veranderingen

Tot 1 augustus 2022 wordt de zorg die onderdeel is van een behandeling tegen Long Covid vergoed uit de basisverzekering. Je hebt recht op fysio- of oefentherapie, ergotherapie, advies over een dieet en logopedie als je tijdens je herstel van COVID-19 last had van ernstige klachten of beperkingen. Je hebt hiervoor wel een verwijzingen van een medisch specialist of huisarts nodig en krijgt deze zorg maximaal 6 maanden vergoed. Daarnaast gaat deze zorg af van je eigen risico. Meer informatie vind je op de site van Zorginstituut Nederland.

Verder verandert er voor het nieuwe jaar weinig aan de inhoud van de basisverzekering. Enkele noemenswaardige toevoegingen zijn 3 nieuwe medicijnen tegen chronische migraine en elektriciteitskosten bij mechanische ondersteuning van de ademhaling. Ook deze kunnen vanaf 1 januari 2022 worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

Tot slot werd er afgelopen februari in de Tweede Kamer  een motie aangenomen voor het toevoegen van vergoeding voor anticonceptie in het basispakket, maar hiermee is verder niets gedaan. Vergoeding voor anticonceptie (boven de 21 jaar) is dus voor komend jaar géén onderdeel van het basispakket.

Dit verandert er dus in 2022 aan je zorgverzekering:

  • De basisverzekering wordt per maand ongeveer 2,50 euro duurder;
  • Het eigen risico blijft gelijk op 385 euro;
  • De zorgtoeslag stijgt met 36 euro per jaar voor alleenstaanden en met 40 euro voor partners.
  • In het basispakket wordt herstelzorg bij Long Covid tot augustus 2022 toegevoegd en vergoeding voor stroomkosten bij mechanische ondersteuning van de ademhaling.

Zelf zorgverzekeringen vergelijken

Ben je zelf op zoek naar de beste zorgverzekering voor jou? Gebruik dan onze handige vergelijker voor zorgverzekeringen en vind eenvoudig de zorgverzekering die het beste bij je past!

Beoordeel dit artikel: