Misverstanden over groene stroom

energie vergelijken
Share

Groene stroom is nep, stroom is stroom

Iedereen krijgt dezelfde stroom uit het stopcontact, ook al hebben bijvoorbeeld je buren ‘gewone’ stroom en niet de groene variant. Dit komt omdat er maar één stroomnet is en door dit net loopt alle stroom. Elektriciteit die is opgewekt met zonnepanelen of windmolens komt niet via aparte kabels. Dit zou allemaal veel te veel geld kosten.

Maar als je een contract afsluit voor groene stroom, krijg je ook wel echt groene stroom. Elke kilowattuur aan elektriciteit is namelijk traceerbaar. Hiervoor is de zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO) in het leven geroepen. Dit wordt uitgegeven aan alle duurzame opgewekte stroom. Een energieleverancier krijgt zoveel GvO’s als dat hij aan elektriciteit produceert met bijvoorbeeld windmolens. Elke GvO geeft aan dat een energieleverancier 1000 kWh produceert. Dit zorgt ervoor dat groene stroom gegarandeerd groen is.

Groene stroom is altijd groen, ongeacht leverancier of contract

Dit is helaas niet waar. Het maakt wel degelijk uit bij wie de groene stroom wordt ingekocht of wat er in het contract staat dat je aangaat. De ene produceert zijn stroom op een ‘groenere’ manier dan de ander, koopt zijn stroom ‘groener’ in of geeft meer geld uit aan investeringen in groene stroomproductie. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je groene stroom van een leverancier gebruikt, maar als dat bedrijf als beleid heeft dat zij nog steeds nieuwe kolencentrales bouwen, dan is het totale bedrijf niet zo groen. Kolencentrales staan er namelijk voor gemiddeld 40 jaar en daardoor is de leverancier toch niet zo groen.

Je kan bijvoorbeeld ook voor een groen contract gaan die stroom gebruikt uit Noorse waterkrachtcentrales. Deze stroom is natuurlijk wel groen maar levert niet per se een bijdrage aan een betere en schonere energieopwekking. Deze centrales kunnen er namelijk al 50 jaar staan. Doordat Noorwegen veel GvO’s heeft door de vele stuwmeren worden energiebedrijven niet aangespoord tot investeringen in nieuwere, nog schonere energiebronnen. Deze stroom is dus ook iets minder groen dan je in eerste instantie denkt.

Houd deze misverstanden in gedachte als je een nieuwe energieleverancier gaat uitkiezen. Gebruik verschillende filters die online energie vergelijkers hebben om de beste keuze te maken voor jouw situatie. En vergeet ook niet iets meer te lezen over de energieleverancier zelf!

Beoordeel dit artikel: