Waar moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering?

Tips inboedelverzekering afsluiten
Share

Veel Nederlanders hebben een inboedelverzekering. Met deze verzekering wordt schade aan of verlies van je inboedel afgedekt. Het gaat hierbij over schade aan zaken zoals de inboedel. Bijvoorbeeld als gevolg van brand, inbraak of vandalisme of schade door water.

Waarom zou je een inboedelverzekering nemen?

Met een inboedelverzekering verzeker je alle roerende zaken die je in huis hebt. De waarde van al je spullen is waarschijnlijk hoger dan je denkt. Een (kleine) brand of waterschade richt dan ook vaak veel ellende aan: wat op het eerste oog mee lijkt te vallen, loopt vaak behoorlijk in de papieren.

Een inboedelverzekering dekt bovendien tegen een reëel risico. Inbraak, brand en schade door het weer komen helaas regelmatig voor. In het geval dat het jou overkomt is het wel zo fijn om daarvoor verzekerd te zijn. De premie voor deze vorm van verzekering is bovendien te overzien. De meeste Nederlanders hebben dan ook een inboedelverzekering lopen.

De inboedel betekent doorgaans alle roerende zaken die onderdeel uitmaken van je huishouden, maar die niet aan het huis vastzitten. Voor dat laatste heb je een opstalverzekering nodig. Deze verzekering geeft dekking voor apparatuur, meubels, en andere spullen die je in huis hebt.

Allrisk of extra uitgebreide dekking?

Er zijn 2 soorten inboedelverzekeringen: een extra uitgebreide dekking en een vorm waarin je allrisk gedekt bent. Er is een duidelijk verschil tussen deze 2. De allrisk verzekering dekt alles wat in de polisvoorwaarden staat vermeld. Kies je voor een uitgebreide dekking, dan dekt de verzekering alles behalve de uitzonderingen die in de polis worden vermeld. Hieronder valt ook schade die je zelf veroorzaakt, door iets te laten vallen of om te stoten bijvoorbeeld.

De meeste verzekeraars bieden beide vormen van inboedelverzekering aan. Een allriskverzekering dekt meer en is meestal iets duurder.

Tot welk bedrag wil ik verzekerd zijn?

Als je een inboedelverzekering afsluit, is het belangrijk dat je verzekeringen vergelijkt. Daarbij kijk je onder andere naar de inboedelwaarde die verzekerd wordt. De inboedelwaarde is het maximum dat de verzekeraar bereid is uit te keren als er schade optreedt. Sommige verzekeraars hanteren hierbij een maximum, andere niet. Is er sprake van schade, dan stelt de verzekeraar de waarde van je inboedel vast. Hoe dat werkt, verschilt per verzekeraar.

Een goede inboedelverzekering afsluiten

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Je kunt hierop terugvallen als er wordt ingebroken, of als er brand uitbreekt. Woonverzekeringen vergelijken is verstandig, zodat je de inboedelverzekering vindt die het beste bij jouw situatie past.

Beoordeel dit artikel: