Wat is het beste hulpmiddel bij opstaan voor ouderen?

Opstaan ouderen hulpmiddel
Share

Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Zelfredzaamheid is immers één van de belangrijkste behoeften van een mens. Toch brengt het ouder worden ook een paar uitdagingen met zich mee. Zo vergt het opstaan uit een stoel of een bed soms al veel moeite. Er is veel kracht nodig om vanuit een liggende of zittende positie omhoog te komen. Daarom kan een hulpmiddel geschikt zijn. Maar wat is nu het beste hulpmiddel bij opstaan voor ouderen? Wij zetten we de hulpmiddelen bij opstaan voor ouderen op een rij.

Als je ouder wordt, dan wordt de spierkracht in de benen minder. Daarom kunnen ouderen bij het opstaan een hulpmiddel gebruiken die ondersteuning biedt in het dagelijks leven. Met zo’n hulpmiddel kunnen ouderen opstaan en ook weer gaan zitten, zonder dat ze de hulp nodig hebben van anderen.

Sta-opstoel

Sta-opstoelen zijn voor veel ouderen een uitkomst. Door middel van één knop is de stoel omhoog en omlaag te brengen. De zitting komt omhoog en kantelt naar voren. Zo kan degene in de stoel gemakkelijker opstaan. Bij sommige stoelen kantelt niet alleen de zitting, maar ook de rug- en armleuningen. Wanneer je niet wil investeren in een compleet nieuwe stoel, kun je ook kiezen voor een sta-op hulpzitting. Deze wordt op een bestaande stoel gelegd. De zitting gaat omhoog door een pneumatische zuiger of een elektrische aansturing en is bij verschillende stoelen te gebruiken.

Opstaan uit bed

Een bedsteun is een handig hulpmiddel die ingezet kan worden voor het omhoogkomen in bed. Daarnaast zorgt een bedsteun er ook voor dat je niet uit bed kunt rollen. Met een bedsteun kun je gemakkelijk opstaan uit bed of erin gaan liggen. Het is via een veiligheidsriem aan het bed te bevestigen. Zo is een bedsteun niet alleen heel handig, maar bevordert het ook de veiligheid tijdens het slapen.

Wandbeugels

Binnenshuis zijn er ook een aantal andere plekken waar ouderen hulp kunnen gebruiken bij het opstaan of gaan zitten. Denk bijvoorbeeld aan het toilet, de douche of het bad. Hiervoor kunnen wandbeugels een uitkomst bieden. Door wandbeugels in het toilet of in de badkamer te plaatsen, kun je langer zelfstandig blijven wonen zonder dat je hulp nodig hebt van andere mensen.

Pakpaal

Wanneer je hulp nodig hebt bij het opstaan uit zowel een stoel als een bed, dan kun je ook kiezen voor een pakpaal. Deze paal wordt tussen het plafond en de vloer geklemd en naast een stoel of bed geplaatst. Aan deze paal is een beugel bevestigd die vanuit verschillende hoeken en hoogtes vastgepakt kan worden. Hierdoor hebben ouderen extra houvast bij het opstaan uit een stoel of bed.

Omdat de grijppaal multifunctioneel is in huis, kan deze toch het beste hulpmiddel genoemd worden bij opstaan voor ouderen.

Beoordeel dit artikel: