Parket of laminaat; handige keuzegids!

Share

Op het eerste oog zijn beiden nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Toch zijn er verschillen tussen parket en laminaat. In dit artikel nemen wij je mee op ontdekkingstocht door de wereld van beide vloeren, en proberen wij je op weg te helpen bij het maken van een keuze tussen parket of laminaat.

Wat is parket?

Parket wordt omschreven als zijnde een vloerbedekking bestaande uit houten delen van verschillende formaten, die in diverse parketsystemen gelegd kunnen worden. Je kunt hierbij denken aan zwevend of door middel van een tong- en groefverbinding. Een voorbeeld van een parketvloer is tapis. Tapis is gelijk ook de meeste traditionele parketvloer die er bestaat. Tapis, dat vertaald vanuit het Frans naar het Nederlands staat voor “tapijt”, wordt op die manier (dus als een soort van tapijt) op een tussenvloer van bijvoorbeeld spaanplaat of eik gelijmd en gespijkerd. Die tussenvloer is dan al verlijmd op de bestaande (zandcement, beton of giet) vloer. Hoewel ze nauwelijks opvallen, is zo’n tapis parketvloer te herkennen aan de gevulde spijkergaatjes. 

Wat is laminaat? 

Een gelaagde vloer met als basis of kern een plaat van HDF, dat staat voor High Density Fibre. Een vloer van laminaat bestaat dus uit verschillende lagen, vier om precies te zijn: bovenlaag, decorlaag, HDF-kernplaat en een tegenlaag. De transparante en slijtbestendige bovenlaag biedt bescherming tegen onder meer huishoudelijke chemische producten. De decorlaag bestaat uit een foto van “echt” hout of “echte” tegels in hoge resolutie. Die foto wordt met geavanceerde druktechnieken gereproduceerd en afgewerkt met een hars van melamine. De eerdergenoemde High Density Fibre-kernplaat is een zeer duurzaam, stabiele en vochtbestendige plaat, die gelijmd is. De tegenlaag tenslotte biedt tegenwicht, en zorgt ervoor dat de vloer – bij correcte plaatsing en onderhoud – niet gaat kromtrekken en niet gaat doorzakken. 

De verschillen

Hoe moet je nu voor die traprenovatie of die nieuwe woon- en slaapkamer een keuze maken tussen parket of laminaat? Behalve op basis van “smaak”, is deze keuze volgens ons ook afhankelijk van of je warme voeten in de koude winter wenst of niet. Waar een vloer van laminaat minder geschikt is voor vloerverwarming, leent een tapis parketvloer zich daar juist prima voor. Door de geringe dikte (vaak 6 tot 10 millimeter dik) zal er weinig rendementsverlies optreden. Vloerverwarming in het geval van laminaat is trouwens ook weer niet helemaal onmogelijk. Je moet er dan alleen wel voor zorgen om een speciale ondervloer te laten leggen. Echter, door die ondervloer worden jouw koude voeten in de winter minder snel warm. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat, als het aankomt op onderhoud, er ook verschillen tussen parket en laminaat zijn. Waar een vloer van laminaat over het algemeen onderhoudsvriendelijk is, heeft het onderhoud van een parketvloer meer (warme) voeten in aarde. Zo dient deze één tot twee keer per jaar in de onderhoudsolie of polish te worden gezet. Iets om rekening mee te houden dus.

En? Ben jij er al uit of je voor parket of laminaat gaat? Wij horen graag wat jouw keuze is geworden!

Beoordeel dit artikel: