Niemand wil het ooit hoeven meemaken: brand in huis. Maar voor het geval het onverhoopt toch een keer gebeurt, kun je jezelf, je huis, je gezin en je bezittingen maar beter goed beschermen. Dat kun je doen door een inboedelverzekering af te sluiten en door een brandblusser en rookmelder aan te schaffen. Zo’n rookmelder maakt je attent op rookontwikkeling of brand in huis, zodat je in actie kunt komen. Wist je dat vanaf 1 juli 2022 het verplicht is om rookmelders in je woning op te hangen? Maar hoe kies je nou precies de juiste? Er zijn meerdere typen rookmelders met verschillende eigenschappen. Om deze vraag te beantwoorden, dien je met een aantal factoren rekening te houden:
Rookmelder kiezen factor #1: De indeling en grootte van je woning
Wat voor jou de beste rookmelder is, hangt af van de grootte en indeling van je woning. Jouw huis of appartement bepaalt namelijk hoeveel melders je nodig hebt en of het handig is deze aan elkaar te koppelen. In een gelijkvloers appartement heb je aan één of twee rookmelders genoeg. Maar in een groter huis met meerdere verdiepingen kun je beter minstens één melder op elke verdieping plaatsen.
Rookmelder kiezen factor #2: Wat de melder moet detecteren
Een optische rookmelder heeft een sensor die rookvorming vaststelt en jou vervolgens alarmeert. In sommige ruimtes werkt dit type minder goed, omdat hij het verschil tussen rook en stoom niet herkent. Daarom is in je keuken een hittemelder meer geschikt: deze registreert geen rook, maar temperatuurstijging. Een ander gevaar vormt koolmonoxide: dit geurloze gas wordt herkend door een koolmonoxidemelder.
Rookmelder kiezen factor #3: De gewenste voeding
Een rookmelder werkt op voeding, in de vorm van een batterij of via een aansluiting op het stroomnet. De meeste melders zijn tegenwoordig draadloos, omdat deze niet afhankelijk zijn van stroom en omdat je deze op elke gewenste plek kunt plaatsen. Ze werken ook als de stroom uitvalt, zolang je de batterijen maar regelmatig vervangt.
Rookmelder kiezen factor #4: Het type melder dat jouw voorkeur heeft
Er bestaan basisrookmelders, koppelbare en slimme rookmelders. Het basistype is een goedkope rookmelder zonder extra functionaliteiten. Deze doet dus niets anders doet dan jou alarmeren bij rookontwikkeling. Koppelbare rookmelders staan met elkaar in verbinding, wat betekent dat alle melders afgaan wanneer één rookmelder rook detecteert. Als er brand in de kelder ontstaat, zal jij het ook horen als je op zolder slaapt. Nog geavanceerder is een slimme rookmelder, die draadloos verbinding maakt met je smartphone. De bijbehorende app op je telefoon verstuurt meldingen bij een alarm van de rookmelder, ook wanneer je niet thuis bent. Slimme rookmelders zijn ook aan elkaar te koppelen. Bekijk ook eens de rookmeldertest waarin verschillende rookmelders met elkaar worden vergeleken.
Slimme rookmelders, zoals de Google Nest Protect zijn verbonden met internet waardoor ze je op je telefoon een melding kunnen geven als er rook wordt gedetecteerd. Heel handig!