Waar moet ik op letten bij het huren van een sloep?

Tips sloep huren
Share

Een gevoel van vrijheid. Dat is onderdeel van de ervaring die varen je geeft. Het huren van een boot zoals een sloep, kan daarnaast een “dagje uit” compleet maken. Zeker gezien de vele mooie waterwegen waarover Nederland beschikt. Wij geven je een aantal tips waar je rekening mee moet houden bij het huren van een sloep.

Schipper mag ik overvaren?

Waar een rib- of speedboot uitermate geschikt is voor de meer ruwere wateren en waar een zeilboot ideaal is voor de meer open wateren, is een sloep perfect voor de rustige tochten. In de Biesbosch bijvoorbeeld. Het is een scheeptype boot dat niet alleen nog maar wordt meegevoerd op het dek van een groter schip. Een sloep wordt tegenwoordig namelijk ook voor alledaagse boottochten gebruikt. Een aluminium sloep is een van de varianten die er bestaan. Deze vereist minder onderhoud dan bijvoorbeeld een houten sloep. Eveneens is een aluminium sloep beter beschermd tegen slechte weersomstandigheden.

Check de sloepverhuurder

Wil je ook zo’n boot huren? Waar je onder andere op moet letten bij het huren van een sloep is: doe onderzoek naar de verhuurder ervan. Dit kun je doen door te kijken naar recensies van eerdere klanten. Wat schrijven zij bijvoorbeeld over de prijs-kwaliteitverhouding van de sloep? En hoe verliep hun contact met de verhuurder? Kwam de verhuurder de gemaakte afspraken wel na? Een andere tip is om een sloep te huren van een website met daarop enkel geverifieerde bootverhuurders zoals Bootverhuur Nederland.

Check de verzekering

Ga goed verzekerd op pad (lees: water). Dit kun je doen door een sloep te huren van een HISWA Verhuurder. Een andere tip in het verlengde van verzekeringen en zekerheid is: sluit een reisverzekering en/of een annuleringsverzekering af. Hoewel je er niet van uit moet gaan dat iets verkeerd afloopt, weet je nooit of er iets tussenkomt – je hebt immers ook met andere personen op het water te maken – en kun je maar beter goed verzekerd zijn voor het geval dat. Door de verzekering vooraf te checken, ook of deze correct afgesloten is, kom je achteraf niet voor hoge kosten te staan. Laat het bewijs van verzekering aan de verhuurder van de sloep zien. Zo is deze op de hoogte en kunnen eventuele onenigheden worden vermeden.  

Check de weersvoorspellingen

Een van onze laatste tips heeft te maken met het weer. Check goed de weersvoorspellingen voordat je sloep gaat varen, zodat je vroegtijdig in een jachthaven kunt aanmeren wanneer er eventueel onweer dreigt. Vanzelfsprekend is het ook niet onbelangrijk om regelmatig op je brandstofmeter te kijken en op tijd te tanken. Maar dan moet je wel weten hoe je dat moet doen. Bekijk dit allemaal vooraf, zodat je achteraf niet staat te hannesen.

Weet jij al welke mooie waterweg in Nederland je gaat bevaren?

Beoordeel dit artikel: