Hoe kijk je TV via internet? 3 manieren uitgelegd en vergeleken

Share

Online TV kijken is populairder dan ooit. Het wordt door steeds meer mensen als gewoon ervaren om niet langer op bepaalde vaste tijdstippen voor de televisie te zitten, maar om je favoriete programma’s en series te kijken wanneer het jou uitkomt. Maar wat zijn precies alle mogelijkheden om in de stijl van de 21ste eeuw televisie te kijken? 😎 Wij zochten het voor je uit en vergeleken een aantal opties:

Bij het begin beginnen: mét of zónder provider?

Allereerst is het belangrijk om uit te leggen dat er voor het kijken van online televisie eerst een keuze gemaakt moet worden tussen een optie mét of zónder provider; Als je kijkt met een methode die loopt via een provider kun je kijken naar het aanbod waarvoor je bij je provider betaalt en je in je TV-pakket hebt zitten.

Kijk je televisie zónder tussenkomst van een provider? Dan maak je gebruik van de aparte apps van de verschillende televisiezenders in Nederland zoals RTLXL (van RTL), KIJK (van SBS), NPO Start (van de publieke omroep), ESPN (voor sportwedstrijden van o.a. de Eredivisie) en NLZiet (van alle Nederlandse omroepen samen). Het voordeel hiervan is dat je een heel groot deel gratis toegang hebt tot content waar je, in het geval van NPO Start in ook live naar kunt kijken. Helaas is dit bij de commerciële omroepen niet het geval en kun je met RTLXL en KIJK enkel en alleen content uitgesteld terugkijken. Ook voor NLZiet geldt dat je enkel en alleen naar het aanbod kunt kijken als je een abonnement hebt. Wél kun je met dat abonnement dan weer live, terug en in sommige gevallen zelfs vooruit kijken.

Interactieve TV via het kastje van je provider

Heb je een abonnement voor interactieve TV bij je provider? Dan heb je waarschijnlijk hiermee al een digitale decoder ontvangen en maak je hier wellicht al gebruik van. Deze decoderboxen verbind je met een LAN-kabel rechtstreeks aan je modem waarna je er televisieprogramma’s en in sommige gevallen zelfs streamingdiensten mee kunt kijken. De functionaliteiten van deze decoderboxen verschillen specifiek per provider, maar ze hebben allemaal gemeen dat je er zowel live als interactieve tv mee kunt kijken. Wat opvalt is dat de iTV decoders van KPN de mogelijkheid hebben om Netflix te kijken en dat de Mediabox Next van Ziggo standaard beeldkwaliteit levert in 4K-kwaliteit.

Tip van VergelijkWizard:
Beschik je in jouw situatie niet over de mogelijkheid om jouw decoderbox via een LAN-kabel te verbinden met je modem, bijvoorbeeld omdat je niet zomaar naar een bepaalde ruimte een kabel kunt trekken? Overweeg dan de aanschaf van een PowerLine-adapter! Dit is een adapter die het signaal dat vanuit het modem binnenkomt via het lichtnet naar een andere ruimte kan versturen met zo min mogelijk signaalverlies. Het éne deel gaat in het stopcontact en sluit je op je modem aan, en het andere deel gaat in een stopcontact waar het moeilijk is om een LAN-kabel aan te leggen en verbind je met je decoderbox. Even met elkaar laten verbinden en je kunt zorgeloos in elke ruimte televisie kijken. Je hebt PowerLine-adapters in alle soorten en maten; maar wij van VergelijkWizard raden je deze set van TP-Link van harte aan!

Interactieve TV via de app van je provider op je slimme TV

Tegenwoordig hebben vrijwel alle televisies een ingebouwd smartplatform waarop je apps om televisie mee te kijken simpel kunt downloaden. Je kunt dan, direct op je tv, content bekijken.

Heb je al een TV-abonnement bij je provider en heb moderne TV met internet? Dan heb je geluk! Tegenwoordig hebben alle grote providers wel een app om ook onderweg op je smartphone of tablet TV mee te kunnen kijken. Heeft jouw televisie een smartplatform aan boord, zoals WebOS van LG of Android-/Google TV van Google? Dan kun je via de app store op jouw televisie de bijbehorende app installeren en direct vanaf je televisie content bekijken.

Gebruik van losse apps op een externe speler

Heb je een mooie televisie maar beschikt deze niet over een (modern genoeg) smartplatform? Ook dan is het mogelijk om TV te kijken via internet met behulp van een externe speler zoals de Google Chromecast, Xiaomi TV Stick of de Apple TV. Deze apparaten verbinden zelfstandig met internet en kun je met gebruik van HDMI verbinden met je TV. In het geval van de Chromecast gebruik je dan de app van je provider op je telefoon en druk je op het Cast-icoon om een uitzending te starten. Het nieuwste model van de Chromecast, genaamd de Chromecast met Google TV wordt zelfs geleverd met een afstandsbediening en eigen interface zodat de telefoon erbij pakken niet nodig is. De Apple TV wordt zelfs standaard geleverd met een afstandsbediening die ook stembediening ondersteunt.

De apps van alle grote tv-providers bieden ondersteuning voor casting evenals de apps van de eerder benoemde losse omroepen. Hiermee kun je dus écht op alle soorten apparaten televisie kijken.

Een verzameling van de meest populaire externe spelers voor televisies: (v.l.n.r.) De Google Chromecast met Google TV, Xiaomi TV Stick, Google Chromecast (2018) en Apple TV. Al deze apparaten ondersteunen het afspelen van content vanuit een mobiele app.

Speciaal voor jou hebben we alle verschillende TV apps inclusief mogelijkheden op een rijtje gezet:

TV AppChromecastApple TV
ZiggoGOJaJaiOSAndroid
Online.nltv appJaJaiOSAndroid
T-MobileTV AnywhereJaJaiOSAndroid
CaiwayMultiscreen tvJaJaiOSAndroid
KPNiTV appJaNeeiOSAndroid
Canal DigitaalTV AppJaNeeiOSAndroid
TelfortiTV appJaNeeiOSAndroid
Xs4alltelevisieJaNeeiOSAndroid
Delta TVTV appJaNeeiOSAndroid
Tele2Online TVNeeNeeiOSAndroid
NLZIET JaJaiOSAndroid
NPOStartJaJaiOSAndroid

Wat is de beste optie voor jou?

Wat voor jou de beste optie is hangt af van je situatie en je behoeftes voor het kijken van televisie: Kijk je zelden live-televisie en is voor jou alleen uitgesteld kijken belangrijk? Dan ben je prima af met het gebruik van de gratis diensten zoals NPO Start, KIJK en RTLXL. Voor de belangrijke gebeurtenissen kijk je live naar de NPO met NPO Start en met de KIJK en RTLXL kijk je programma’s van de commerciële omroepen tot een week terug. Indien je wél alle programma’s live wil kunnen kijken kun je kiezen voor een abonnement op NLZiet. Het gebruik van deze apps kan zowel op je smartphone, het ingebouwde smartplatform van je televisie of met het gebruik van één van de eerder genoemde externe spelers.

Ben je een echte tv-liefhebber en wil je graag álles zien wat er te kijken valt? Dan is een abonnement bij een provider mét TV voor jou een perfecte keuze. Je betaalt hierbij een maandelijks bedrag en kunt kijken naar aanbod dat in je pakket zit, waarbij je extra betaalt voor het uitbreiden van een pakket met bijvoorbeeld ESPN voor het kijken van voetbal. De decoder die je van je provider ontvangt verbind je via een netwerkkabel aan je modem, eventueel via een powerline-adapter.

Zelf abonnementen bij providers vergelijken

Ben je op zoek naar wat het beste abonnement voor internet en/of televisie is voor jou? Gebruik dan onze vergelijker voor internet & TV of alles-in-1 en vind zo simpel het beste abonnement voor jou.

Beoordeel dit artikel: