Vrij op naam
Als je een huis koopt, moet je altijd meer betalen dan alleen de koopsom zelf. Je krijgt te maken met de termen ‘vrij op naam’, (v.o.n.) of ‘kosten koper’, (k.k.). Overigens zie je dat meestal alleen nieuwbouw woningen vrij op naam worden aangeboden. Vrij op naam betekent dat je, behalve de koopsom, bepaalde bijkomende kosten voor het overdragen van de woning niet hoeft te betalen als koper omdat je de eerste koper bent. Dan gaat het om overdrachtsbelasting, de notariskosten voor de leveringsakte en de notariskosten voor jouw inschrijving als eigenaar bij het Kadaster.
Kosten koper
Als je je (bestaande) droomhuis hebt gevonden voor een prijs die bevalt, moet je bij kosten rekening houden met extra kosten, de zogenaamde kosten koper. Deze kosten kun je niet mee financieren in je hypotheek. Aan welke kosten moet je onder meer denken? De kosten die je betaalt voor een financieel adviseur of een makelaar bijvoorbeeld. Ook de kosten voor de notaris vallen onder kosten die jij moet betalen. Bij de levering van een huis is een notaris verplicht. De tarieven die zij hanteren kunnen nogal schelen. Het is dus altijd handig om bij verschillende notarissen een offerte aan te vragen om zo tot de beste keuze te komen. Bij de verstrekking van een hypotheek voor je eerste huis vraagt de bank meestal een taxatierapport. Dit taxeren van je huis moet je laten doen door een gecertificeerde taxateur. Maar ook dit zijn kosten die je niet in je hypotheek kunt opnemen. Verder valt de overdrachtsbelasting, 2% van de koopsom, ook onder de kosten koper. Dit bedrag betaal je aan de staat bij de aankoop van een huis. Dit zijn de belangrijkste kosten voor de koper. Overigens zijn sommige kosten weer fiscaal aftrekbaar.
Veranderende regelgeving
Tot voor kort was het mogelijk dat je bij de aankoop van je droomhuis een aantal kosten mee kon financieren in de hypotheek. Denk dan aan onder meer aan de kosten koper zoals genoemd. Deze kosten kun je niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je kunt nog maar 100% lenen. Dit betekent dat je niet meer mag lenen dan de waarde van de woning en dat de bijkomende kosten geheel uit eigen zak moeten worden betaald. Het wordt dus steeds belangrijker dat je eigen geld kunt inbrengen als je een huis wilt kopen.
Als je eenmaal jouw huis hebt gekocht is het verstandig om goed te kijken naar de maandelijks terugkomende kosten en de belasting van het milieu. Als duurzaam bewustzijn bij jou past, denk dat aan de discussie over aardgas en het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Vergelijk energiemaatschappijen voordat je een energieleverancier kiest. Houd daarbij rekening met het milieu en je portemonnee!