PVC of laminaat: de verschillen uitgelegd

Verschillen laminaat PVC
Share

Een nieuw huis, een verbouwing of een home make-over. Wat de reden ook is, het is altijd belangrijk om goed na te denken over welke soort vloer het best bij jou en je wensen past. Eerder legden we je al het verschil tussen gietvloeren, houten vloeren, vloertegels en natuursteen uit, maar in dit artikel gaan we specifiek in op het verschil tussen PVC en laminaat. Zo maak je gegarandeerd de beste keuze.

Overeenkomsten PVC en laminaat vloeren

Voordat we het gaan hebben over de verschillen tussen PVC- en laminaatvloeren, noemen we eerst de overeenkomsten. Er zijn namelijk best wat gelijkenissen tussen de twee. Wist je bijvoorbeeld dat PVC ook een vorm van laminaat is? Daarnaast zijn beide soorten vloeren in veel designs en prijzen verkrijgbaar en zijn ze beide gemakkelijk schoon te maken.

Verschil PVC en laminaat 1: Materiaal

Hoewel PVC en laminaat beide vormen van laminaat zijn, is er wel degelijk verschil in het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. PVC-vloeren zijn namelijk gemaakt van kunststof, terwijl laminaat gemaakt is van in elkaar geperste houtvezels. Omdat PVC en laminaat van materiaal verschillen, zijn ze beide dus ook geschikt voor andere toepassingen.

Verschil PVC en laminaat 2: Waterbestendig

Een groot verschil tussen PVC en laminaat is de mate van waterbestendigheid. Waar water gemakkelijk in een laminaatvloer trekt en dan voor bobbels in de vloer zorgt, is PVC juist heel waterbestendig. Dat zorgt ervoor dat PVC ook geschikt is om bijvoorbeeld in de badkamer te leggen, waar het over het algemeen vochtiger is.

Verschil PVC en laminaat 3: Vloerverwarming

Vloerverwarming in huis wordt steeds populairder, niemand wil namelijk koude voeten in de winter. Of vloerverwarming in jouw huis gaat werken, is echter wel afhankelijk van het soort vloer dat je kiest. PVC is uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming, omdat het de warmte goed kan geleiden. Laminaat is daarentegen minder geschikt voor vloerverwarming. Als je toch vloerverwarming onder een laminaatvloer wilt leggen, zal je hier een speciale ondervloer onder moeten leggen om ervoor te zorgen dat dit werkt. Deze ondervloer zal er echter wel weer voor zorgen dat de vloerverwarming minder snel warm wordt.  

Verschil PVC en laminaat 4: Do it yourself

In tegenstelling tot laminaat, is een nadeel van PVC dat het relatief moeilijk zelf te leggen. Het leggen van een PVC-vloer is een ingewikkelde klus, zeker wanneer de vloer gelijmd moet worden. Laminaat is daarentegen makkelijker zelf te leggen, omdat dit vaak middels een kliksysteem of fold-down legsysteem wordt gedaan. Wil je dus besparen op het leggen van de vloer? Dan is laminaat een betere keuze.

Zowel laminaat als PVC is een prima keuze voor jouw nieuwe vloer. Uiteindelijk gaat het erom dat je een materiaal kiest dat het best bij jouw wensen past. Hopelijk kan dit artikel je helpen bij het maken van deze keuze!

Beoordeel dit artikel: