Inktjet of laser? Wat voor soorten printers en cartridges zijn er?

verschillende soorten printers
Share

Printen is ontzettend belangrijk. Of het nou voor school, werk of een concertkaartje is: de printer moet het ‘t liefst altijd gewoon doen. De ene printer is de andere niet. Alleen al gezien de verschillende prijzen en varianten die er op de markt zijn. Maar het ligt ook aan waarvoor je de printer nodig hebt. Omdat het nog best wel eens lastig kan zijn om een goede keuze te maken is het goed dat je weet wat voor soort printers er zijn zodat je precies weet welke printer het beste antwoord biedt op jouw vraag. Na het lezen van dit artikel weet je wat de verschillen nu precies zijn tussen de verschillende soorten printers. Wij vergelijken enkele populaire modellen voor je en leggen de verschillen uit.

Zenius Cardprinter (pakket)

Cardprinters

Er zijn printers die geschikt zijn voor zeer specifieke doeleinden. Een cardprinter is daar een goed voorbeeld van. Deze printers stellen jou in staat om je eigen passen of kaarten te maken en te drukken. Dat biedt veel mogelijkheden, zoals het maken van bezoekerspassen, toegangspassen, cadeaukaarten en naamkaarten. Het grote voordeel is dat je dan binnen zeer korte tijd dergelijke producten zelf kunt maken. Dat je dit niet hoeft uit te besteden bespaart erg veel tijd en geld.

Labelprinters

DYMO Labelprinter 450 | bol.com

Een printer speciaal gemaakt om op labels te printen wordt een labelprinter genoemd. Deze printers printen specifieke tekst, afbeeldingen of barcodes op een label die vaak voorzien is van een zelfklevende rand. Het label dat hieruit komt kun je gebruiken om dingen eenvoudig te markeren zoals ordners, kantoorartikelen of mappen óf om bijvoorbeeld een postlabel op een pakket te plakken dat je gaat versturen. Labelprinters werken soms met software die je moet draaien op een aangesloten computer, maar bestaan ook in uitvoeringen die een bijgeleverd mini-toetsenbord hebben waarop je zelf simpel een te afdrukken tekstje kunt typen. Handig! Je kunt dan labels maken zonder hiervoor een computer met software te hoeven aansluiten.

Inkjet of laser?

Bij het vergelijken van elektronica zoals printers is de eerste vraag vaak ‘inkjet of laser?’. Die keuze is eigenlijk vooral gebaseerd op het doeleinde waarvoor je de printer nodig hebt. Inkjet printers staan namelijk bekend om hun goede afdrukkwaliteit en de mooie weergave van de kleuren, terwijl laserprinters vooral bekend staan om hun snelheid en hoge papiercapaciteit. Laserprinters zijn weer duurder in aanschaf, maar cartridges voor inkjet printers zijn een stuk duurder in aanschaf dan de toner cartridges van een laserprinter en ze gaan minder lang mee. Bepaal dus wat bij jouw situatie het beste past.

Cartridges of flesjes?

Bij het kiezen van een printer is het ook belangrijk om goed te bedenken wat voor soort cartridges er in de printer moeten. Globaal gezien heb je hier drie soorten in: printers met één kleurencartridge en één zwartkleurige cartridge, printers met een zwartkleurige cartridge en een kleurencartridge voor alle drie de aparte kleuren én printers zonder cartridges, maar met inktflesjes. Wij leggen het verschil uit:

Bij printers met één kleurencartridge en één zwartkleurige cartridge (twee in totaal dus) zitten alle drie de kleuren samen in één verpakking en stop je die in één keer in de printer. Het voordeel hiervan is dat je minder aparte cartridges hebt, maar het grote nadeel is dat als één van de drie kleuren op is (bijvoorbeeld magenta), je de hele cartridge moet vervangen – óók als de andere kleuren wellicht nog genoeg vulling hebben. Deze optie is dus alleen voor jou een slimme keuze als je relatief gezien evenveel print van alle kleuren. Dit type van cartridges komt slechts bij enkele typen van printers voor.

De meeste printers hebben cartridges waarbij de drie kleuren zijn verdeeld over drie fysiek aparte cartridges. Je hoeft hierbij dus als er één kleur op is, ook maar één cartridge te vervangen. Dit type cartridge komt het meeste voor bij printers, maar is vaak ook de meest prijzige variant.

Een tot slot opkomende trend in de wereld van cartridges zijn inkt in plastic flesjes, zoals te zien is bij de EcoTank-serie van Epson. Voordeel van deze flesjes zijn dat ze vele malen goedkoper zijn dan ‘gewone’ cartridges en de printer hierop vaak veel zuiniger print, maar met het nadeel dat de printer waarop de inktflesjes worden gebruikt vaak wel veel duurder is in aanschaf.

Wat ga je precies printen?

Het antwoord op de vraag: “welke printer is het best?”, hangt af van wat je precies gaat printen. De vraag is dus wat je precies gaat printen. Is dat eigenlijk alleen maar tekst in zwart-wit? Of tekst met kleurenafbeeldingen of zelfs alleen maar foto’s? Wil je alléén printen? Of ook kopiëren, scannen en faxen? Het is enorm zonde als je een printer koopt die onnodig veel functies heeft die je nooit gebruikt. Daar betaal je immers flink voor bij de aanschaf van het apparaat. De zoektocht wordt dus vooral minder ingewikkeld door vooraf te bepalen wat je precies gaat doen met de printer.

Er zijn dus printers die heel specifiek gericht zijn op één taak, maar je hebt ook echte alleskunners. Het is afhankelijk van jouw specifieke situatie welke het beste bij je past. Begin daarom dus met de vraag waar je de printer voor nodig hebt!

Beoordeel dit artikel: