Tuin laten aanleggen of zelf doen? De voor- en nadelen op een rij

Tuin (laten) aanleggn
Share

Misschien ben je net verhuisd en is de tuin die bij jouw huis hoort op dit moment nog volledig betegeld. Of wellicht is je tuin gewoon aan een vernieuwingsbeurt toe en wil je eens wat anders. Er kunnen verschillende redenen zijn die jou laten nadenken over het (laten) aanleggen van een tuin. Je kunt ervoor kiezen om dit uit te besteden en de tuin over te laten aan een hoveniersbedrijf. Maar het kan ook lonen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wij zetten de voor- en nadelen van een tuin laten aanleggen of zelf doen op een rij. 

1.    Tuin laten aanleggen of zelf doen – De kosten

Het spreekt voor zich: de kosten wanneer je jouw tuin laat aanleggen zijn op het eerste oog hoger dan wanneer je het zelf doet. Als je echt groene vingers hebt en weet wat je doet, dan kan dat ook daadwerkelijk een stuk voordeliger zijn. Je betaalt dan alleen de kosten voor het materiaal dat je nodig hebt. Maar heb je geen groene vingers, dan kan het aanleggen van een complete tuin een frustrerende taak zijn en gaan er misschien dingen mis. In dat geval ben mogelijk meer kosten kwijt aan materiaal en misschien ook mankracht dan wanneer je de opdracht uitbesteedt.

2.    Tuin laten aanleggen of zelf doen – Het ontwerp

Laat je je tuin aanleggen, dan wordt er door een tuinarchitect eerst een ontwerp gemaakt. Hierbij kijkt het bedrijf naar onder andere de wensen die je hebt, de omgeving, de grondsoort en de ligging van de tuin ten opzichte van de zon. Op basis hiervan maakt de tuinarchitect een ontwerp voor jouw tuin, waarna ze het gaan uitvoeren. Zo ben je dus altijd verzekerd van slim gebruik van de ruimte, de juiste planten en bomen en verdere wensen die je hebt. Ook krijg je een duidelijk beeld van hoe je tuin er over een jaar uit zal zien en weet je hoe je er goed voor kunt zorgen.

3.    Tuin laten aanleggen of zelf doen – Het resultaat

Het grote voordeel aan het laten aanleggen van jouw tuin, is dat het binnen een paar dagen is gebeurd. Het hoveniersbedrijf dat je inhuurt zorgt ervoor dat alles in jouw tuin wordt geregeld. Van een buitenkraan tot een terras met de juiste afwatering en mooie beplanting. Als je het hebt aangegeven en tot een ontwerp bent overeengekomen, dan zorgt het hoveniersbedrijf dat het binnen niet al te afzienbare tijd geregeld wordt. Leg je zelf je tuin aan, dan kan het nog best even duren voor je het resultaat ziet. Daarnaast weet je met de inhuur van een professioneel bedrijf dat je zeker goed zit en dat er geen fouten worden gemaakt.

Tuin laten aanleggen of zelf doen – Gebruik je omgeving!

Besluit je om je tuin zelf aan te leggen, vraag dan in je omgeving of er mensen zijn die je kunnen helpen of die veel verstand hebben van bepaalde zaken. Kies je ervoor om een hoveniersbedrijf in te huren? Vraag dan ook even rond naar positieve ervaringen in je omgeving. Zo weet je zeker dat het bedrijf dat je kiest een fijne service levert.  

Beoordeel dit artikel: