Stalen of houten tafels? De voor- en nadelen op een rij (extern)

Stalen houten tafels voor en nadelen
Share

Als je je huis (opnieuw) gaat inrichten, zijn er een boel keuzes die moeten worden gemaakt. Ga je bijvoorbeeld voor een PVC-vloer of laminaat? En ga je voor stalen tafels of houten tafels? Een lastige keuze, dat begrijpen we. En die keuze is zeer belangrijk, want je wilt natuurlijk wel lang en optimaal kunnen genieten van je nieuwe tafels. Om je met de beslissing tussen stalen en houten tafels te helpen, zetten wij de voor- en nadelen van stalen en houten tafels op een rij.

Stalen of houten tafels? Staal is bewerkelijker dan hout

Je interieur is belangrijk voor je. Je wilt natuurlijk blij zijn met hoe je huis eruitziet. Vind je het belangrijk dat je de exacte vorm en look van jouw tafel kunt bepalen? Dan is een stalen tafel waarschijnlijk beter geschikt voor jou dan een houten tafel. Dit komt omdat staalbewerking gebruikt kan worden voor maatwerk. Je kunt dus precies bepalen hoe jij wilt dat jouw stalen tafel eruit komt te zien.

Houten of stalen? Hout is makkelijker in onderhoud dan staal

Houten tafels – en specifiek steigerhouten tafels – zijn makkelijk in onderhoud en gebruik. Dat komt omdat je gebruikerssporen nauwelijks ziet zitten en omdat dit materiaal makkelijk schoon te maken én te houden is. Daarentegen zijn stalen tafels vaak iets minder makkelijk in onderhoud. Ze zijn wel relatief makkelijk schoon te maken, maar worden ook snel weer vies en vettig. Houd hier dus rekening mee.

De duurzaamheid van houten en stalen tafels

Van nature is hout duurzamer dan staal. Het productieproces van houten tafels is daarom ook minder belastend voor het milieu. Maar: staal gaat in principe weer langer mee dan hout. En dus heb je minder snel een nieuwe tafel nodig. Als we kijken naar duurzaamheid is het daarom een lastige afweging tussen hout en staal.

Volg je eigen smaak bij je keuze voor een houten of stalen tafel

Aan zowel houten tafels als stalen tafels zitten voor- en nadelen. Maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral belangrijk dat je een tafel kiest die past bij jouw interieur en smaak. Vergeet dat dus vooral niet.

Wat als je niet kunt kiezen?

Je vraagt je misschien af: wat nou als ik met deze voor- en nadelen van houten en stalen tafels nog steeds niet kan kiezen tussen een houten of stalen tafel? Geen probleem. Als je van een stoer interieur houdt, dan is een houten tafel met stalen details een geweldig idee. Dan hoef je ook niet te kiezen.  

Beoordeel dit artikel: