Een huis kopen of huren? Een vergelijking

Vergelijking huren kopen
Share

Nederlanders verhuizen relatief vaak. Doorgaans vertrekken we eens per tien jaar naar een nieuwe woning. Gemiddeld verhuizen we in ons leven dus zeven keer. Telkens sta je voor de keuze om te verhuizen naar een huur- of naar een koopwoning. Twijfel je nog over kopen of huren? In dit artikel zetten wij de belangrijkste voor- en nadelen van beide woonvormen voor je op een rij.

Huis kopen of huren vergelijking #1 – De maandlasten

Kijken we naar de hoogte van de maandelijkse lasten, dan is het helemaal afhankelijk van jouw specifieke situatie of kopen of huren voordeliger is. Wanneer je niet zo veel verdient en in een redelijk goedkope huurwoning woont, heb je waarschijnlijk recht op huurtoeslag. Hierdoor vallen de maandlasten wanneer je huurt relatief laag uit en is dit financieel gezien vaak de beste optie. Verdien je echter wat meer en je ben aangewezen op dure particuliere huur zonder huurtoeslag, dan zal je al snel goedkoper uit zijn met een koopwoning. Door de lage rente betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en je hebt bovendien recht op hypotheekrenteaftrek. Houd overigens ook rekening met de kosten voor woonverzekeringen.

Huis kopen of huren vergelijking #2 – Zekerheid

Ook op het gebied van zekerheid valt voor beide woonvormen wat te zeggen. Als huurder word je door de wet goed beschermd: dankzij de huurbescherming kan een verhuurder niet zomaar het huurcontract opzeggen. Bovendien heb je de zekerheid dat je, indien nodig, snel de huur kunt opzeggen en kan vertrekken naar een andere woning. Als koper heb je deze zekerheid niet; afhankelijk van de markt kan je woning enige tijd te koop staan. Anderzijds heb je als koper zelden tot nooit te maken met een gedwongen verhuizing en kun je de woning helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Zo weet je zeker dat jouw woning aan je specifieke woonwensen voldoet.

Huis kopen of huren vergelijking #3 – Appeltje voor de dorst

Wie huurt kan in financieel slechte tijden altijd zo van de woning af. Dat kan uiteraard een enorm voordeel zijn van huren. Er kunnen immers situaties zijn waarin je noodgedwongen naar een goedkopere woning moet verhuizen, bijvoorbeeld bij veranderingen in het inkomen of in geval van een echtscheiding. Heb je een koophuis dan moet je eerst het huis taxeren en te koop aanbieden. Los van het feit dat de verkoop soms lang kan duren, met alle gevolgen van dien, kan het ook zo zijn dat de waarde van de woning gezakt is. Hierdoor kun je als huizenbezitter met een restschuld achterblijven. Aan de andere kant: in de huidige markt waarin de waarde van woningen snel stijgt, zorgt het bezitten van een woning vaak juist voor een goed appeltje voor de dorst. Bovendien los je af op je hypotheek waardoor je als woningbezitter ook een mooi bedrag bij elkaar spaart.

Beoordeel dit artikel: