Zo werkt subsidie voor energiebesparende maatregelen op je eigen huis

Share

Vorige week las in je in ons blog alles over de hoge energieprijzen van dit moment. 💡💶 Heel vervelend natuurlijk, zeker als je bedenkt dat het hierdoor financieel nóg zwaarder wordt voor de zo’n 550.00 Nederlandse huishoudens die leven in zogenaamde energiearmoede. Dat zijn mensen die (al) een hoge energierekening hebben en meestal in een slecht geïsoleerd huis wonen met een laag inkomen, waarvoor het dus lastig kan zijn om hun huis energiezuiniger te maken. Wij vroegen ons daarom af: wat zijn eigenlijk de mogelijkheden voor het energiezuiger maken van je woning waarvoor je in aanmerking kan komen voor subsidie? Wij zochten het voor je uit.

Huis-tuin-en-keuken maatregelen

Energie besparen begint natuurlijk bij de basis; daadwerkelijk minder gaan verbruiken. Wist je dat je al heel veel maatregelen kan treffen om minder energie te verbruiken, zonder dat je hiervoor subsidie of een grote investering nodig hebt? Een mooi voorbeeld is de waterbesparende douchekop. Deze voegt extra lucht toe aan het water dat uit de kraan komt waardoor het water er met meer kracht uitkomt en er in totaal bij een douchebeurt minder water nodig is. Hiermee bespaar je dus flink op de hoeveelheid water en energie die je verbruikt tijdens het douchen.

Ook voor het opwarmen van je huis kun je flink besparen door te kiezen voor een slimme thermostaat. Deze kan je helpen om je huis zo energiezuinig mogelijk te verwarmen. Daarnaast stemt een slimme thermostaat de verwarming automatisch af op jouw gedrag en bevat deze veel ingebouwde handigheidjes die het zo makkelijk mogelijk maken om energie te besparen. Bekijk hier twee bekende slimme thermostaten, zoals de starterskit van Tado en de Nest Learning Thermostat.

Subsidie voor het isoleren van je woning uit de ISDE-subsidie

Het isoleren van je woning is een topidee! Door goede isolatie blijft je huis langer warm en kun je dus flink besparen op energiekosten. Het isoleren van je huis kan op verschillende manieren: je kunt bijvoorbeeld je dak isoleren door het te bedekken met isolatiemateriaal. Zo voorkom je dat de warmte in je huis ontsnapt en bespaar je flink op je stookkosten. Als je hiervoor subsidie wilt aanvragen doe je dit via de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). De subsidie uit deze regeling dekt gemiddeld ongeveer 20% van de gemiddelde kosten. Wel moet je als je in aanmerking wil komen voor subsidie voor isolatie minimaal twéé isolatiemaatregelen treffen zoals bijvoorbeeld gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en isolatieglas. De subsidie voor dakisolatie bedraagt 20 euro per m2 met een minimaal isoleergebied van 25m2.

 Subsidiebedrag per m2Minimaal vereiste m2Maximaal m2Minimale Rd-waarde [m2 K/W]
Gevelisolatie€ 25151703,5
Spouwmuurisolatie€ 5151701,1
Dakisolatie€ 20252003,5
Zolder/vlieringvloer€ 5251303,5
Vloerisolatie€ 7251303,5
Bodemisolatie Evt. in combinatie met vloerisolatie€ 4251303,5
Meer weten over subsidie voor isolatie? Bekijk de site van de Rijksoverheid en vraag jouw subsidie gelijk aan.

Enkelglas vervangen voor hoogrendementsglas

Woon je in een vrij oud huis met ramen met enkelglas? Dan kun je het isoleren van je dak (of een andere binnenshuis-isolatiemaatregel) prima combineren met het vervangen van enkel glas voor speciaal isolatieglas, zoals HR++ of triple-glas. Dit is glas met een speciale coating van isolerend gas er tussenin, waardoor het heel goed isoleert.  Voor zowel HR++-glas als triple-glas geldt hiervoor de regel dat je minimaal 10m2 aan glas moet vervangen. Je ontvangt dan 15 euro per m2 voor een kozijnpaneel van HR++-glas en 75 euro voor triple glas. Ga je zelfs isolerende deuren aanleggen? Dan zijn voor beide glastypes de subsidiebedragen nog hoger.

  Subsidiebedrag per m2Minimaal vereiste m2Maximaal m2Maximale U-waarde [W/m2K]
HR++-glas€ 3510451,2
Kozijnpanelen€ 15  1,2
Isolerende deuren€ 35  1,5
Triple glas€ 10010450,7
Kozijnpanelen€ 75  0,7
Isolerende deuren€ 100  1,0
Meer weten over subsidie voor isolatie? Bekijk de site van de Rijksoverheid en vraag jouw subsidie gelijk aan.

Subsidie voor installatie en aanschaf warmtepomp

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier water opwarmen. Waterpompen maken water warm door warmte uit de lucht, grond of water te pakken. Je kunt tussen de 500 en 2500 euro subsidie krijgen voor een warmtepomp, afhankelijk van het exacte type warmtepomp dat je kiest en het vermogen; hoe groter het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag.. Wel moet de warmtepomp die je hebt gekocht voldoen aan een aantal eisen: Zo moet de warmtepomp nieuw zijn (en dus niet tweedehands), moet deze op de Apparaatenlijst warmtepompen van de RVO staan en moet deze verplicht geïnstalleerd worden door een bouwinstallatiebedrijf. Je mag het installeren dus niet zelf doen. Ook deze subsidie kun je aanvragen vanuit de ISDE via de site van de RVO.

Subsidie voor installatie en aanschaf zonneboiler

Een zonneboiler is een erg duurzame vervanger van aardgas om water warm te maken. Een zonneboiler bestaat uit een collector (een paneel dat een beetje lijkt op een traditioneel zonnepaneel) waar een pomp koud leidingwater doorheen laat lopen. De zon warmt dit water vervolgens op en slaat het warme water op in een zonneboiler. Wanneer je dan gaat douchen of de verwarming aanzet krijgt deze warm water toegeleverd dat je zelf hebt opgewarmd. In tegenstelling tot zonnepanelen voor ‘gewone stroom’ kan een zonneboiler geen warm water terugleveren aan het warmtenet. Je kunt er dus niet mee gaan verdienen als je meer warm water opwekt dan je zelf verbruikt. Ook werkt een zonneboiler het beste samen met een traditionele CV-ketel: vooral in de zomer wek je zelf genoeg warm water op, maar in de winter kun je nog wel eens met een tekort komen zitten uit je zonneboiler. Je traditionele Cv-ketel kan dan bijspringen.

De subsidie voor een zonneboiler ligt gemiddeld tussen de 1000 en 2000 euro, afhankelijk van of je een grote of kleinere zonneboiler neemt. Qua regels moet je rekening houden met regels die vergelijkbaar zijn met die van een warmtepomp: zo mag de zonneboiler niet tweedehands zijn en moet deze geïnstalleerd worden door een professioneel bedrijf. Ook moet je zonneboiler op de Apparatenlijst Zonneboilers staan van de RVO.

Je weet nu wat de mogelijkheden zijn voor het aanvragen van subsidie om energiebesparende maatregelen te treffen vanuit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Meer hierover vind je terug op de site van de RVO.

Zelf energie vergelijken?

Wil je zelf energie vergelijken om te kijken wat de beste deal is voor jou? Gebruik dan onze handige vergelijker voor energie. Wist je trouwens dat we een aparte vergelijker hebben voor Groene stroom? Dan ben je verzekerd van het maken van een groene keuze.

Beoordeel dit artikel: