5 redenen waarom bedrijven moeten investeren in windenergie

investeren in windmolens
Share

1. Rente van een windmolen ligt hoger

Als je zakelijk investeert in aandelen bij windverenigingen of windprojecten dan ontvang je jaarlijks, afhankelijk van de plaats en opbrengst van je windmolen, gemiddelde 5% tot 10% rente. Het rendement aan zee is op dit moment hoger dan aan land. Dat komt doordat de investering in zee, van obligaties, vanaf de 1030 euro liggen. Aan land kun je al beleggen vanaf 25 euro. Ondanks dat de investering soms hoog lijkt, is de rente vaak meer dan bij de bank.

2. De investering in windenergie is fiscaal aftrekbaar

Een windturbine kopen vraagt om een hoge investering. De goedkoopste windmolens zijn ongeveer 600 euro en dit kan oplopen tot duizenden euro’s. Om de ondernemers tegemoet te komen heeft de Europese Unie de regeling EIA, Energie-investeringsaftrek, ingesteld. Dit betekent dat je bovenop je gebruikelijke afschrijvingen, 55% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen kunt aftrekken. Hierdoor heb je ook minder kosten aan inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

3. Subsidie voor het produceren van hernieuwbare energie

Ministerie van economische zaken heeft een budget van maar liefst twaalf miljard euro beschikbaar gesteld voor bedrijven, instellingen en non-profit bedrijven die investeren in het produceren van duurzame energie. Deze subsidie wordt SDE+ genoemd en staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. De overheid wil op deze manier het verschil in de kostprijs voor duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie opvangen. Als bedrijf, instelling of non-profit bedrijf kun je subsidie ontvangen voor 8 tot 15 jaar lang. Het aanvragen van deze subsidie kan echter alleen in het voorjaar of najaar.

4. Windenergie één na goedkoopste brandstof

Het opwekken van windenergie kost maar vier cent per kWh en dit zal in de toekomst alleen maar goedkoper worden. Dit komt omdat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar hoe het bouwen van windmolens goedkoper kan. Terwijl de kosten van fossiele energie alleen maar zal stijgen door de schaarste aan fossiele brandstoffen. Verder veroorzaakt fossiele energie alleen maar luchtvervuiling en sterke klimaatveranderingen dat zorgt voor hoge kosten.

5. Lagere energierekening door je windtegoed

Je energierekening wordt dankzij windenergie sowieso lager! Het windtegoed die je jaarlijkse opbouwt wordt namelijk van je energierekening afgetrokken. Het kopen van een stukje windmolen is tegenwoordig ook voor particulieren mogelijk. Vanaf 200 euro eenmalig en een jaarlijkse bijdrage van 20 tot 50 euro ben jij in het bezit van een deel windmolen! Je kunt dan live meekijken via een applicatie hoeveel windenergie er naar jouw pand gaat, hoe hard het waait en hoeveel jouw windmolen je opbrengt. De jaarlijkse opwekte windenergie wordt in mindering gebracht van de energierekening.

Als je nog twijfelde over het investeren in groene energie omdat het te “duur” is, dan weet je vanaf nu dat windenergie eigenlijk één van de goedkoopste brandstoffen is en dat de overheid het verschil tegemoetkomt met subsidies! Heeft dit artikel je geholpen? Laat het mij weten met een comment eronder en deel het op social media om groene energie en betere gezondheid te stimuleren!

Beoordeel dit artikel: