Woonverzekeringen vergelijken: welke verzekeringen moet je als starter afsluiten?

woonverzekeringen vergelijken
Share

Je staat op het punt je eerste huis te kopen. Een heel bijzonder moment, waar je enorm naar toe leeft. Je wilt alles goed regelen zodat je straks onbezorgd kan wonen in je eerste eigen huis. Dan wil je zeker weten dat je geen onverwachte risico’s loopt. Welke verzekeringen zijn voor jou als nieuwe woningbezitter echt onmisbaar?

Opstalverzekering

Natuurlijk wil je je huis verzekeren. Dat doe je door een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je je huis verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak. Wat betekent het woordje ‘opstal’ dan eigenlijk en wat valt daar onder? Onder opstal valt jouw woning en alle onroerende goederen van het huis. Een vrijstaande schuur of garage bijvoorbeeld. Maar ook de schuttingen rondom de tuin, de leidingen in de grond, de centrale verwarming en het sanitair. Glas van de ramen kun je ook meeverzekeren. En tegenwoordig hebben steeds meer woningen zonnepanelen op het dak. Dat aantal zal alleen maar groter worden, is de verwachting. Ook die vallen onder de opstal.

Inboedelverzekering

Naast de opstalverzekering is het belangrijk een goede inboedelverzekering af te sluiten. Wat is dan het verschil tussen deze twee onmisbare verzekeringen? De inboedelverzekering gaat over de roerende goederen in en om je huis. Dit noem je ook wel dat wat niet ‘aard- en nagelvast’ zit aan je huis. Als je gaat verhuizen kun je al deze spullen meenemen, terwijl dit bij de spullen die vallen onder de opstalverzekering niet mogelijk is. Onder de inboedel vallen bijvoorbeeld de meubels, gordijnen, je kleding, computers, iPads, smartphones en andere kostbare bezittingen als sieraden, audio- en videoapparatuur. Als een parketvloer zonder beschadigen los gehaald kan worden en in je nieuwe huis gelegd kan worden valt die ook onder je inboedelverzekering. Schade aan je inboedel ontstaat bijvoorbeeld door brand, water, blikseminslag, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, storm (minimaal windkracht 7), schroeien en smelten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Naast dat je het eigen huis en de spullen verzekerd is het ook  belangrijk dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Daarmee ben je verzekerd voor schade aan personen en spullen van anderen. Als jij of bijvoorbeeld jouw huisdier per ongeluk schade aan een ander veroorzaakt dan ben je daarvoor aansprakelijk. De kosten kunnen snel oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering worden die kosten vergoed.

Rechtsbijstandsverzekering

De laatste verzekering die je eigenlijk niet kunt missen is een rechtsbijstandverzekering. Die verzekering kun je inschakelen als je juridisch advies en deskundige rechtshulp nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je een conflict hebt. Denk aan de kosten van advocaat, gerechtskosten en eventuele proceskosten.

Met bovenstaande verzekeringen weet je zeker dat je zorgeloos kunt leven en genieten van jouw nieuwe huis. Als er dan iets, heb je goede verzekeringen waar je op kunt terug vallen.

Beoordeel dit artikel: