Er bestaan drie verschillende soorten kunststoffen, ieder met zijn eigen unieke kenmerken. Je hebt thermoharders, thermoplasten en elastomeren. Door naar de eigenschappen te kijken kunnen we deze kunststoffen vergelijken. Thermoharders zijn harde en onbuigzame plastics. Ook bij verhitting behoudt de kunststof zijn vorm. Thermoplasten veranderen wel van vorm bij verwarming. Hierdoor kan dit plastic in diverse vormen gegoten worden. Ten slotte zijn er elastomeren. Deze bestaan uit een combinatie van thermoharders en thermoplasten. Deze drie hoofdcategorieën kunststoffen zijn weer onder te delen in vele andere kunststofsoorten, waaronder vezelversterkte kunststof en technische kunststoffen.
Kunststof #1 – Thermoharders
Deze harde plasticsoorten zijn krasvast en buigen minimaal. Denk hierbij aan surfplanken, handgrepen van pannen en tennisrackets. Na de verwerking is deze kunststof niet meer omvormbaar en zal het materiaal dus niet smelten. Deze kunststof soort gaat tientallen jaren mee. Het nadeel is dat deze kunststof soort lastig te recyclen is. Vaak gaat de thermoharder de verbrandingsoven in, en dat is niet erg duurzaam. Wel ontstaan er steeds meer mogelijkheden om ook composiet (een vorm van thermoharders) te recyclen.
Kunststof #2 – Thermoplasten
Thermoplasten zijn zachtere kunststoffen en veranderen van vorm bij verhitting. Hierdoor kun je deze kunststofsoort in diverse vormen gieten. Denk hierbij aan plastic flessen, verpakkingen, folies, buizen en kozijnen. Deze plasticsoort is zeer geschikt voor kunststofbewerking. Na gebruik kun je de thermoplast smelten en in een nieuwe gewenste vorm gieten. Een thermoplast gaat een stuk minder lang mee dan een product van thermoharder-kunststof. Vaak is de structuur veel dunner en ook bij verhitting door vuur of de zon kan het object al van vorm veranderen. Dit is afhankelijk van het soort thermoplast. Voor folie en flessen wordt gebruikgemaakt van een ander soort thermoplast dan voor bijvoorbeeld het maken van kozijnen.
Kunststof #3 – Elastomeren
Elastomeren zijn een soort hybride versie van kunststof en bestaan uit een combinatie van thermoharders en thermoplasten. Hierdoor krijgen elastomeren de structuur en vorm van rubber. Van dit materiaal worden bijvoorbeeld schoenzolen, autobanden en elastiek gemaakt. Elastomeren zijn, zoals de naam al doet vermoeden, elastisch. Deze kunststoffen gaan ook jarenlang mee maar slijten wel bij gebruik. Zo zal je jouw hardloopschoenen regelmatig moeten vervangen bij veelvuldig gebruik doordat de zool slijt. Elastomeren zijn beperkt recyclebaar maar er is wel steeds meer mogelijk. Deze kunststof ontleedt in plaats van dat het smelt, waardoor het vroeger voornamelijk werd vermalen en uitgestrooid over bijvoorbeeld kunstgrasvelden. Tegenwoordig is het mogelijk om elastomeren te koelen, waardoor de korrels keihard worden. Deze worden vervolgens vermalen tot een zeer fijn poeder, dat bij verhitting weer als vulstof gebruikt kan worden.
Conclusie: welke kunststoffen gaan het langst mee?
Als we de genoemde kunststoffen vergelijken, gaan de thermoharders het langst mee maar zijn vervolgens ook het slechts te recyclen. Als je bij de kunststofvergelijking kijkt naar de totale levensduur, dan gaan elastomeren en thermoplasten een stuk langer mee doordat deze plastics steeds beter en beter te recyclen zijn. Hierdoor krijgt de kunststof zelf, in steeds een nieuwe vorm, een langer leven. Als je waarde hecht aan duurzaamheid kun je ook kiezen voor een groene energiemaatschappij.